Hoppa till innehållet

Lagercrantz: “Litteraturen måste bli mer digital"

“Ett förlag är inte som andra företag. Det är en uppbärare av kultur. Jag hoppas, vid gud, att man förstår det.” Det säger succéförfattaren David Lagercrantz om Storytels köp av Norstedts.

David Lagercrantz
David Lagercrantz

Affären slog ned som en bomb i kulturvärlden under onsdagen: Ljudboksförlaget Storytel köper förlaget Norstedts för 150 miljoner kronor.

Ett av Sveriges äldsta och mest anrika bokförlag, grundat år 1823, ägs alltså numera av ett teknikbolag med blott 11 år på nacken.

Jag älskar paradigmskiften.

David Lagercrantz, författare till bland annat Zlatan-biografin och den fjärde delen i Millennium-serien, är en av Norstedts mest profilerade och bäst säljande författare.

”Min första reaktion var att ta kontakt med min förläggare Eva Gedin. Hon var verkligen lycklig och sa att det kändes väldigt bra. Det var för mig oerhört skönt att höra”, säger han till Di Digital.

“Jag älskar paradigmskiften och jag tror verkligen på den här digitala förflyttningen som sker överallt,“ fortsätter David Lagercrantz.

Samtidigt höjer han ett varnande finger mot de nya ägarna:

“Ett förlag är inte som andra företag. Ett förlag är en bärare av kultur och måste, som Norstedts alltid har gjort, hitta en balans mellan smal och bred kultur”, säger han.

Folk läser inte längre, de sitter bara och fipplar.

“Det är så oerhört viktigt att inte genrelitteraturen tar över. Jag talar väl emot mig själv när jag säger såhär, men litteratur är inte bara underhållning. Det är alltid någonting mer än så. Jag hoppas, vid gud, att man förstår detta”, säger David Lagercrantz.

David Lagercrantz uppskattar själv Storytels tjänster, säger han. Framförallt teknikens förmåga att nå ut till nya läsargrupper.

“Det största hotet mot litteraturen är våra jävla telefoner. Folk läser inte längre, de sitter bara och fipplar”, säger David Lagercrantz.

“Så småningom så måste litteraturen flytta mer mot det digitala och något slags Spotify-liknande modell. Då tycker jag det är underbart att Storytel finns där. Jag tror man har betytt mycket för att föra ut litteraturen till många som annars inte skulle ta sig tid till den”, fortsätter han.

David Lagercrantz är en av Sveriges bäst säljande författare. Han bok om Zlatan Ibrahimovic, “Jag är Zlatan”, har bara i Sverige sålt i över 700 000 exemplar.

Hans fjärde del i Millennium-serien, “Det som inte dödar oss”, har även den varit en enorm försäljningsframgång. Någon månad efter att boken kom ut förra året hade den sålt i över 2,3 miljoner exemplar, enligt Expressen. Det innebar redan då arvoden på omkring 30 Mkr till David Lagercrantz.

Under 2017 kommer nästa del i Millenniumserien.

Hur är det annars?

“Jodå. Jag skriver så fingrarna blöder”, säger David Lagercrantz.


Transparens: Artikelförfattaren Daniel Goldberg är utgiven på Norstedts och var delaktig i researcharbetet med David Lagercrantz “Det som inte dödar oss”.

Läs även: 

Foto:

Kommentar: Kanske köper Football Addicts Sportbladet, Bloglovin’ tidningen Elle eller Klarna Handelsbanken. Låter det orimligt? Tänk i så fall att Storytel har köpt Norstedts och tänk en gång till, skriver Di Digitals Viktor Ström.


Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera