Hoppa till innehållet

Lena Apler: ”Om jag vore Spotify skulle jag inte sova en natt”

I en stor intervju med Di Weekend berättar Collector-grundaren och superinvesteraren Lena Apler om sin investeringsstrategi och hetsen kring startupbolag. ”Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla.”

Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.
Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.Foto: Jesper Frisk.

Det här är ett utdrag från en längre intervju med Lena Apler, publicerad i Di Weekend den 20 juli 2017. Läs hela artikeln här om uppväxten i Aplared, hur hon fick snurr på Collector och varför hon inte vill bli finansvärldens Camilla Läckberg.

När Lena Apler grundade Collector anade hon inte att företaget skulle utvecklas till en digital nischbank med ett börsvärde på 10 miljarder kronor.

Det är 18 år sedan hon grundade finansbolaget Collector tillsammans med kollegan Johan ­Möller. De kom båda från statliga Securum som under finanskrisen övertog och avvecklade dåvarande Nordbankens dåliga krediter, varav de flesta kom från fastighetssektorn.

”Vi har vuxit snabbt, men skulle ha vuxit ännu snabbare om vi inte hade varit så noga med vinstutvecklingen. Om jag vore Spotify, som ­aldrig har gått med vinst, skulle jag inte sova en natt. Jag är ganska riskavert, fast folk inte tror det. Jag tar kalkylerade, kända risker som jag kan räkna på för att se hur mycket jag har råd att förlora.”

Läs även: Lena Apler är årets Female Founder: "Är man säker på sin idé är det bara att ta för sig” 

Lena Apler inledde Collectors investeringar i fintechbranschen för två år sedan, då hon bildade Collector Ventures.

Om jag vore Spotify, som ­aldrig har gått med vinst, skulle jag inte sova en natt.

Bolaget går in i startups vars verksamhet kan integreras i Collectors på olika sätt. Till att ­börja med allokerades 100 miljoner kronor till Collector Ventures, och nu är ytterligare 100 miljoner kronor på väg in.

Läs mer: Collector satsar 100 miljoner på fintech

”Vi har en balansräkning på 20 miljarder kronor, så för oss är det en ganska liten investering även om det är mycket pengar. För oss är det här ett sätt att komma åt intressanta hjärnor och ­deras innovationer lite snabbare. Om vi hade anställt alla dessa smarta människor hade det kostat mer”, säger Lena Apler.

”Vi gör inte det här för att leka riskkapitalister, utan kriteriet är att investeringarna ska leda till affärsnytta för Collector på relativt kort sikt. Det kan vara en ny tjänst, ett nytt gränssnitt eller ett nytt verktyg som vi kan ha nytta av.”

Det finns för många entreprenörer runt Stureplan i Stockholm som tar in kapital i affärsidéer som aldrig kan bli några företag.

I våras rörde hon om i startup-grytan när hon på ett seminarium yttrade att ”det finns för många livsstilsentreprenörer som bygger appar som ­ingen vill ha”.

”Ja, man kan inte vara älskad av alla”, säger hon ännu en gång.

”Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla. Det finns för många entreprenörer runt Stureplan i Stockholm som tar in kapital i affärsidéer som aldrig kan bli några företag. Riskkapitalet är lite lättvindigt.”

I höst lanserar Collector en egen, bred bankapp för betalning, sparande och lån. Målet är att ­också integrera de elva fintechbolag som företaget har investerat i hittills. Exempel är Betterwealth, Wrapp och Lånbyte.

Läs även: Collector samlar sina fintech-investeringar i ny bankapp 

Lena Apler berättar om det nya EU-direktivet PSD2, som ska träda i kraft nästa år. Det innebär att ägandet av den kunddata som finns i EU:s banker övergår från bankerna till kunderna, vilket gör att kunderna själva får bestämma om de vill dela med sig av den informationen till andra aktörer.

Jag tycker inte att vi har någon techbubbla, däremot har vi en startupbubbla.

”Det här utgör en stor möjlighet för oss nischbanker. Vi knaprar i kanten på områden där storbankerna inte är så bra. Det finns massor av områden man kan förenkla för privatpersoner och små och medelstora företag”, säger hon.

Det här är ett utdrag ur intervjun med Lena Apler som publicerades på Di Weekend den 20 juli. Läs artikeln i sin helhet om uppväxten i Aplared, hur hon fick snurr på Collector och varför hon inte vill bli finansvärldens Camilla Läckberg.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera