Hoppa till innehållet

Lendify tryggar långivarna med Lindorff-avtal

Låneplattformen Lendify stärker skyddet för sina långivare genom ett nytt storavtal med den norska kreditjätten Lindorff. Avtalet innebär att Lindorff tar över om Lendify exempelvis drabbas av konkurs. 

Erika Eliasson, ansvarig för investerarrelationer på Lendify.
Erika Eliasson, ansvarig för investerarrelationer på Lendify.

Låneplattformen Lendify (NTL) fortsätter att växa i rask takt. Bolaget har visserligen varit igång sedan mars 2014. Men det var först i juli i år som man fick tillstånd som betalningsinstitut från Finansinspektionen.

Strax efter sommaren kunde Di Digital rapportera att man tagit in hela 70 miljoner kronor från bland annat Avito-grundarna Filip Engelbert och Jonas Nordlander (NTL). Även Back in Black Capital, med Ian och Lukas Lundin, investerade i bolaget.

Lendify kan beskrivas som en marknadsplats för lån mellan privatpersoner. Man är noga med att betona att tjänsten vänder sig till låntagare med hög kreditvärdighet, vilket minskar risken för kreditförluster. Men helt riskfritt är det självklart inte att låna ut pengar via plattformen.

Vidare har bolag med liknande affärsidéer, som Toborrow och amerikanska Lending Club, haft problem av olika slag. Mest avskräckande i sektorn är låneplattformen Trustbuddy som gick i konkurs under spektakulära omständigheter för ett drygt år sedan. Många långivare och småsparare såg då sina pengar gå upp i rök.

Läs mer: Bakslag för Toborrow – kemibolag ansöker om rekonstruktion
Läs mer: Förlusterna skenar för Lending Club

För att försäkra sina långivare och låntagare att något sådant inte kan ske i Lendify har bolaget nu tecknat ett storavtal med den norska kreditjätten Lindorff. I praktiken innebär det nya avtalet att Lindorff får tillgång till Lendifys skuldförteckning, kunddatabas och administrationssystem i syfte att kunna ta över driften om allvarliga problem skulle uppstå, exempelvis en konkurs.

”Samarbetet med Lindorff är en del i det viktiga arbetet med att skapa förtroende gentemot långivarna. Om Lendify inte skulle kunna driva verksamheten vidare så kan Lindorff ta över hanteringen av lånen”, säger Erika Eliasson, ansvarig för investerarrelationer på Lendify.

Hon menar att avtalet stärker bolagets erbjudande och bådar gott för dess tillväxt.

”Det här gör att vår långivaranskaffning kan gå betydligt fortare”, säger hon.

Sedan starten har Lendify lockat cirka 1 500 långivare till sin plattform. Målet är nu att nå 15 000 långivare under 2017. Hur mycket pengar man förmedlat vill Erika Eliasson inte säga. Men hon uppger att bolaget redan nu i december tror sig ligga på en årstakt på en halv miljard kronor i finansierade lån på plattformen.

Lendifys mål är att erbjuda låntagare lägre ränta än på banken. De som lånar ut pengar via tjänsten kan just nu räkna med en årsavkastning på i snitt 6 procent.

Norska Lindorff grundades 1898 och har idag 4 300 anställda i 13 länder med huvudkontor i Oslo. Bolaget erbjuder bland annat betaltjänster, faktureringstjänster, inkassotjänster och köp av avskrivna fordringar.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera