Hoppa till innehållet

Life science-profil tar över Chalmers Ventures

Chalmers Ventures rekryterar Pontus Ottosson som investeringsansvarig med 300 miljoner kronor till startups över en tioårsperiod. Han ersätter Marcus Bäcklund, som lämnade posten efter ett knappt år.

Från vänster: Pontus Ottosson ersätter Marcus Bäcklund som investeringsansvarig på Chalmers Ventures i Göteborg.
Från vänster: Pontus Ottosson ersätter Marcus Bäcklund som investeringsansvarig på Chalmers Ventures i Göteborg.

Det blir Pontus Ottosson som tar över rollen som investeringsansvarig på Chalmers Ventures i Göteborg. Hans uppgift blir nu att leda högskolans investeringsverksamhet mot startupbolag och stärka erbjudandet ut mot portföljbolagen.

”Det är spännande att få återvända till Chalmers. Jag tog ju min examen härifrån 2002 och har jobbat med finansiering av startupbolag inom life science sedan dess. Detta via PULS, som är ett privat riskkapitalbolag”, säger Pontus Ottosson, som var vd för PULS i drygt tretton år. 

Han blir nu huvudansvarig för Chalmers Ventures investeringar på 30 miljoner kronor per år i tio år. 

”Det blir många såddinvesteringar och ett antal investeringar i senare faser, där jag ska ha mitt fokus. Totalt blir det säkert 30 investeringar per år. Man måste vara väldigt långsiktig när det gäller såddinvesteringar. Här har vi möjligheten att vara med väldigt tidigt och följa bolagen över tid”, säger Pontus Ottosson.

Det jag kommer in med det långsiktiga tänkandet man har inom life science.

Han tar över efter Marcus Bäcklund som lämnar rollen efter bara ett år. Redan i november i fjol stod det klart att han vid årsskiftet skulle gå vidare till Mindmancer, videoövervakningsbolaget som fick sin start inom Chalmers Ventures och idag har ett börsvärde på knappt 100 miljoner kronor på First North. 

Läs mer: Marcus Bäcklund blir investeringsansvarig på Chalmers Ventures 

Vad ska du göra annorlunda jämfört med Marcus Bäcklund?

”Jag har inte analyserat det han gjort. Det jag kommer in med det långsiktiga tänkandet man har inom life science”

Chalmers Ventures är en maktfaktor i Göteborg och har investerat i en rad namnkunniga techbolag under åren.

”Några exempel är Lumenradio, med trådlös kommunikation inom underhållningsbranschen, Parakey, en nyckel i mobilen och Sigmastocks, robotrådgivning för aktier”, säger Pontus Ottosson.

”Pontus blir ett mycket bra tillskott, både med sin erfarenhet från att leda större investeringsrundor och driva exit-processer, samt ha drivit bolag själv. Han har utöver det en stor förståelse för hur samspelet innovation, entreprenörskap, akademi och industrin hänger ihop och delar vår värdegrund att det alltid är människor som gör skillnaden”, säger Linnéa Lindau, vd på Chalmers Ventures.

Pontus Ottosson tillträder tjänsten den första maj och kommer ha sitt kontor hos Chalmers Ventures på Stena Center i Göteborg. Ingvar Andersson, som jobbat inom Chalmers Ventures i många år, fyller rollen fram till dess.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera