Hoppa till innehållet

Malmöborna bakom Android fick prestigeuppdrag av Samsung

Först designade de Android. Sen Blackberrys operativsystem. Nu kan Malmös toppdesigners skryta med att ha designat Samsungs nya klocka Gear S2 som släpps i Sverige i dagarna.

James Haliburton, vd för designbyrån Topp, och designern Kajsa Westman.
James Haliburton, vd för designbyrån Topp, och designern Kajsa Westman.Foto: malinkihlstrom.se

Personerna bakom designbyrån Topp i Malmö har gjort ett smått otroligt avtryck i teknikvärlden. Det började med att Malmöbolaget TAT 2007 fick i uppdrag av Google att designa operativsystemet Android. Google blev så nöjda med byråns arbete att klockan på hemskärmen i den första versionen av Android hade inskriptionen ”Malmo” i bakgrunden.

2010 köpte det kanadensiska bolaget RIM, som stod bakom varumärket Blackberry, svenska TAT för 825 miljoner kronor. TAT:s designers följde med över och tog fram operativssystemet Blackberry 10.

”Det fick mycket beröm för sin design faktiskt, även om utvecklingen för Blackberry som bolag inte varit den bästa”, säger James Haliburton, tidigare innovationschef på TAT som arbetade två år på Blackberry.

2012 slutade James Haliburton och ytterligare sex tidigare TAT-medarbetare på Blackberry. Istället flyttade de hem till Malmö igen och startade designbyrån Topp. Ett av deras första större uppdrag var att designa operativsystemet Tizen åt Samsung. På de knappa tre år Malmöbyrån Topp har funnits har de skapat sig ett globalt rykte.

”Vi passerade väldigt snabbt våra mål för det första året och har kommit mycket längre än vad vi hade trott. Vi trodde nog att det skulle vara fler hinder”, säger James Haliburton, som i dag är vd för Topp.

Studion omsatte under sina första 18 månader 30 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 12 miljoner. Nu i oktober släpps byråns senaste projekt med Samsung, klockan Gear S2.

”Vi har varit med och designat allt som har med användarinteraktion att göra. Folk tror att det blir enklare att designa med mindre skärmar men det är precis tvärtom. Man måste verkligen vara bra på att kommunicera”, säger James Haliburton.

I dag är det 25 personer som jobbar på Topp. Deras designavtryck är smått otroligt för att vara en liten malmöstudio. Men planen är inte att designstudion ska växa särskilt mycket mer än i dag.

”Jag tycker inte att det är effektivt att driva en designstudio med mer än 30 personer”, säger James Haliburton.

Byrån har däremot flera andra, och betydligt mer skalbara, tillväxtspår som man nu tittar på.

”Vi har investerat i en del startups i Sverige och i Köpenhamnsregionen. Vi gillar samarbeten och när vi investerar så vill vi vara med och utveckla bolaget”, säger James Haliburton.

Ett annat spår är Noodle, ett program för att ta fram prototyper som Topp har utvecklat. Verktyget har 5000 användare utan att det gjorts någon reklam för det.

”Många tittar på det vi gör och ser att vi gör mycket design för konsumentmarknaden men vi har skaffat oss bra kunskap om hur vi kan få företag att arbeta effektivare. Vi har inte bestämt exakt hur vi ska göra, men om vi hörs igen om en månad kanske vi har en affärsplan för Noodl”.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera