Hoppa till innehållet

Malmös Inriver letar uppköp i USA

Malmöbolaget Inriver, med bland andra riskkapitalbolaget Verdane i ägarkretsen, ökar omsättningen och vill fortsätta tillväxtresan i USA. Nu flaggar bolagets vd för att en del av expansionen kan komma genom uppköp.

Niclas Mollin, vd för Inriver.
Niclas Mollin, vd för Inriver.

Malmöbaserade Inriver utvecklar mjukvara som hjälper e-handlare och andra företag att få en överblick över sitt produktutbud, främst på nätet. Det handlar om att effektivt samla och anpassa säljmaterial som filmer, text och bilder kring en vara eller tjänst och presentera den enhetligt i olika säljkanaler. Tekniken kallas PIM, Product Information Management och bland konkurrenterna finns bolag som Informatica, Stibo, Oracle och IBM. 

Inriver har i dag närmare 60 anställda i Sverige och är finns produktutveckling och huvudkontor. I USA har man omkring 25 anställda.

”Vi var inte ens 10 personer i USA när vi gick in i 2016”, säger Niclas Mollin, vd för Inriver.

Läs mer: Inriver dubblar omsättningen – siktar på USA 

Grunden till Inriver lades 2007 och i dag har man omkring 300 kunder med totalt 750 varumärken. Hittills har kunderna främst varit företag som säljer fysiska produkter, men nu börjar nya kundgrupper hitta till Inriver.

”Vi ser att serviceindustrin börjar vakna starkt, särskilt kunder som finns på flera geografiska marknader”, säger Niclas Mollin.

Tillväxten sker främst i USA, även om man har flyttat fram positionerna på flera europeiska marknader under 2016.

"Den amerikanska marknaden är stor, både geografiskt och i antal kunder och där finns de stora tillväxtmöjligheterna för oss. Men vi ska inte underskatta hemmamarknaden och länder som Storbritannien, här har vi fortfarande mycket att göra."

Även om den asiatiska marknaden är stor är den inte något som Niclas Mollin vill satsa på just nu.

”Det är lätt att bli distraherad av alla möjligheter som ligger framför oss, men vi har inte möjlighet att växa på alla marknader samtidigt. Vi har haft säljare i Asien, men valt att fokusera på USA.”

2015 hade Inriver 55,9 miljoner kronor i intäkter och 2016 års intäkter hamnar på omkring 70 Mkr. 

”Men innehållet i intäkterna har förändrats drastiskt. Tidigare grundades intäkterna på traditionella licensintäkter men de har gått mot att bli återkommande intäkter där kunderna betalar en årsavgift baserad på hur mycket av Inrivers mjukvara de använder”, säger Niclas Mollin.

Under 2016 ökade de återkommande intäkterna med med än 60 procent jämfört med föregående år.

Läs mer: Affärsänglar livsviktiga för Malmös startupscen 

”Det skapar en trygghet när det kommer till att expandera och till att utveckla produkten. Vår kundbas har ökat med över 70 procent det senaste året och eftersom vi jobbar med stora och medelstora företag så får det en bra påverkan på vår omsättning.”

I maj 2015 tog Inriver in drygt 80 miljoner kronor i en nyemission ledd av Industrifonden och Verdane Capital. Enligt Niclas Mollin är man mitt uppe i arbetet med att se över finansieringsbehovet.

Förvärv är en möjlighet för Inriver att växa snabbare.

”De pengar vi har räcker ytterligare en sträcka, men allt handlar om våra ambitioner. Vi har höga ambitioner men bygger samtidigt en bra och solid finansiell struktur med vår affärsmodell. Vi utvärderar förvärv och det spelar så klart också in på kapitalbehovet.”

Förvärv är en möjlighet för Inriver att växa snabbare.

"Det skulle kunna handla om kompletterande mjukvara som vi kan utveckla själva, men som vi kan förvärva för att snabbare få in kompetens och funktionalitet i bolaget. Om det skulle bli aktuellt med förvärv i USA så skulle det samtidigt ge oss en starkare geografisk förankring på den marknaden."

Niclas Mollin säger att han ”får extremt många förfrågningar” från investerare som är intresserade av Inriver.

Nästa stora utmaning är att hitta rätt kompetens för att kunna växa.

”Vi har väldigt bra ägare och investerare som ser långsiktigt på oss, men svensk mjukvara har ett extremt gott rykte och det är ett hett område vi verkar inom, så det är naturligt att det finns ett visst intresse för oss."

Enligt Niclas Mollin är nästa stora utmaning att hitta rätt kompetens för att kunna växa.

”Vi behöver titta på hur vi ska kunna få in 50 anställda till i organisationen, samtidigt som vi fortsätter hålla vår höga tillväxttakt. Vi ska fortsätta investera under 2017, men samtidigt skörda frukterna från alla de investeringar vi gjorde under 2016”, säger han.

Läs mer: Qlik-vd:n en av Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera