Annons
Mat.se:s vd Måns Danielsson. Foto: Magnus Gotander

Matjätten Axfood står bakom budet på Mat.se

Nytt kapitel i svensk industrihistoria SPONSRAT AV Node Pole

Ubers vd och medgrundare Travis Kalanick avgick i förra veckan. Mediemogulen Arianna Huffington, som valdes in i Ubers styrelse i fjol, uppges få allt större inflytande över bolaget.

Ubers kris sätter skyhög värdering i gugning

Jan Erik Solem, vd och grundare av snillebolaget Mapillary.

Mapillarys vd: ”Då tar självkörande bilar över i storstäderna”

Googles dotterbolag Waymo var länge förknippat med sin självkörande bubbla ”Firefly”, som sedermera övergivits.

Waymo rekryterar Teslas tidigare hårdvaruchef

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Matjätten Axfood står bakom budet på Mat.se

Mat.se:s vd Måns Danielsson. Foto: Magnus Gotander
Mat.se:s vd Måns Danielsson. Foto: Magnus Gotander
Det är Axfood som ligger bakom det hittills hemliga budet på Mat.se. Dagligvarujätten vill köpa matleverantören för 554 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Axfood lägger ett bud på Mat.se värt 554 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Det motsvarar en premie om 119 procent jämfört med stängningskursen den 9 december, innan information om budet läckte ut på börsen.

Affären innebär inte att Axfood överger utvecklingen av Willys och Hemköps egna e-handelsprojekt, enligt Axfoods vd Anders Strålman.

”Vi ska fortsätta vårt eget gedigna arbete inom e-handel inom Willys och Hemköp. Vi har åtta Willys- och Hemköpsbutiker där man plockar i butik. Vi ska inte ersätta den kompetensen utan komplettera den”, säger Anders Strålman.

Enligt uppgift till Di Digital har Axfood tidigare övervägt uppköp av såväl Mathem som Linas Matkasse men senare backat från affärerna eftersom prislapparna ansågs för höga.

Mat.se kommer att kvarstå som varumärke, men Axfoods vd säger under presskonferensen att man så småningom ska slå ihop dess verksamhet med sina befintliga e-handelsprojekt.

”Vi måste upp i volym för att vi så småningom ska kunna integrera de här två olika sakerna. Det är det som är tanken”, säger Anders Strålman.

Mat.se:s sex största ägare – bland dem Gavia Food och Axis-miljardärernas bolag Isac Brandberg – har accepterat budet. Deras innehav motsvarar 83 procent av Mat.se, enligt Anders Strålman. Budet måste accepteras av ägare till sammanlagt 90 procent av aktierna i bolaget.

”Axfood har byggt upp en mycket hög kompetens och en stark position inom dagligvaruhandeln. Vi ser det som en bra kombination och tror att det kan gå ännu snabbare att utveckla bra tjänster och kunderbjudanden”, säger Mat.se:s vd Måns Danielsson.

Gavia Food är familjen Mattssons bolag som tidigare grundade och var storägare i Santa Maria. Isac Brandberg är ett investeringsbolag som ägs av familjen Brandberg.

Familjen Brandberg var en av kamerabolaget Axis största aktieägare när den japanska jätten Canon köpte Axis i fjol. Sedan dess har familjen varit aktiva investerare i nya digitala bolag med fokus på områden som mat, hälsa och utbildning.

Mat.se:s aktie steg med 15 procent på måndagseftermiddagen innan den handelsstoppades. Senare uppgav bolaget att man hade mottagit ett ”eventuellt” uppköpsbud.

Hittills i år har Mat.se:s aktie underpresterat på börsen. Från årsskiftet fram till stängning den 9 december, innan information om budet läckte ut, hade aktien backat 24 procent.

Mat.se hade enligt onsdagens stängningskurs ett börsvärde på drygt 388 Mkr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post