Hoppa till innehållet

Michelin betalar en miljard för svenskgrundad restaurangtjänst

Den svenskgrundade restaurangbokningstjänsten Bookatable köps av Michelin. I ägarkretsen finns flera svenskar och köpeskillingen ligger runt en miljard kronor, enligt Di Digitals källor.

Restaurangbokningstjänsten Livebookings grundades redan 2006 av entreprenörerna Christopher Persson och Niklas Eklund. Bolaget gick senare samman med brittiska Bookatable, som idag ägs av moderbolaget Livebookings Holdings.  

Bolagets tjänst, ett system för att hantera restaurangbokningar över webben, används idag av över 15 000 restauranger världen över. År 2015 hanterades mer än 34 miljoner bokningar, enligt bolaget.

Sedan starten har Livebookings tagit in drygt en halv miljard kronor i riskkapital från investerare som Balderton Capital, Wellington Partners samt det svenska investmentbolaget Ekstranda.

Nu säljs bolaget till franska Michelin, som ger ut restaurangguiden med samma namn. De två bolagen har en relation sedan tidigare då Michelins restauranger använt just Bookatable för att hantera sina bokningar.

Någon köpesumma har inte offentliggjorts, men enligt Di Digitals källor betalar Michelin mellan 80 och 100 miljoner pund, motsvarande ungefär en miljard kronor, för bolaget.

Läs även: Creandum-toppen drar hem miljoner på Bookatable-affären

Läs även: Tripadvisor fick nobben i budstrid om Bookatable

 

Krogprofilen PG Nilsson tar hem ungefär 100 Mkr när svenskgrundade Bookatable säljs till franska Michelin för 1 miljard kronor. Foto: Sammy Steen

Ekstranda ägdes tidigare av H&M-arvingarna Jan och Stefan Bengtsson samt krogkungen PG Nilsson. PG Nilsson köpte dock ut sina kompanjoner 2012 och idag heter bolaget Gudunge AB.

Bolaget ägs numera av PG Nilsson, Niklas Nordin och Janko Beko, samt it-enreprenören John Wattin. Totalt äger Gudunge knappt 10 procent av aktierna i Bookatable, vilket gör dem till tredje största ägare och största svenska ägare.

Näst störst bland de svenska ägarna är Johan Brenner, partner på riskkapitalbolaget Creandum, som varit styrelseordförande i Livebookings sedan år 2007.

Försäljningen innebär att Gundunge cashar hem kring 100 miljoner kronor på affären.

Johan Brenner, partner på riskkapitalbolaget Creandum, är delägare i Bookatable och har varit bolagets styrelseordförande sedan 2007. Foto: Creandum

Bookatables moderbolag Livebookings Holdings omsatte 11 miljoner pund, motsvarande drygt 136 mkr, år 2014. Rörelseförlusten för året blev drygt 6,8 miljoner pund, motsvarande drygt 84 mkr. Det enligt dokument från det brittiska Bolagsverket.

Grundarna Niklas Eklund och Christopher Persson är sedan en tid tillbaka partners i Axel Johnson-koncernens investmentbolag D-Ax, som investerar i unga entreprenörsbolag.

I ett pressmeddelande pekar Michelin ut Skandinavien som extra intressant för framtida expansion:

“Förvärvet ger oss möjlighet att kapitalisera på vår erfarenhet från restaurangbranschen och samtidigt bli den europeiska ledaren på onlinebokningsmarknaden. Michelin kommer att lansera sina erbjudanden i flera europeiska länder framöver, särskilt i Skandinavien”, skriver bolaget.

Läs även: Creandum-toppen drar hem miljoner på Bookatable-affären

Läs även: Tripadvisor fick nobben i budstrid om Bookatable

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera