Hoppa till innehållet

Miljardaffären klar: Nordstjernan säljer Bygghemma

E-handelsjätten Bygghemma får nya ägare när familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan säljer till riskkapitalbolaget FSN Capital, som äger bland annat butikskedjan Kjell & Company.

Viveca Ax:son Johnson, ordförande för Nordstjernan sedan 2007.
Viveca Ax:son Johnson, ordförande för Nordstjernan sedan 2007.

E-handlaren Bygghemma har vuxit i raketfart de senaste åren och omsatte under sitt senast avslutade räkenskapsår 2,3 miljarder kronor.

Nu får bolaget nya ägare i riskkapitalbolaget FSN Capital, som äger bland annat butikskedjan Kjell & Company. Säljare är Nordstjernan, familjen Ax:son Johnsons investmentbolag, som äger 88 procent av Bygghemma. Övriga aktier i bolaget ägs bland annat av vd Mikael Olander.

”Vi köpte bolaget 2014 och då hade vi en plan tillsammans med ledningen att få det att växa kraftigt. Att leverera planen har gått mycket fortare än vi hade tänkt”, säger Nordstjernans vd Tomas Billing.

Är ni nöjda med avkastningen?

”Mycket nöjda. Men vi har kommit överens om att inte offentliggöra prislappen. Det är ett bra pris, tycker vi. Det har varit ett stort intresse för bolaget.”

Det har tidigare spekulerats i en prislapp runt 2 miljarder kronor. Affären är sannolikt en av de största på den svenska e-handelsmarknaden i år. 

Som en jämförelse har den börsnoterade e-handlaren Byggmax, med en omsättning på drygt 4 miljarder kronor, ett P/S tal på 0,83. Skulle Bygghemma värderas på samma sätt vore det rimligt med en prislapp på drygt 1,9 miljarder kronor. 

Nordstjernan bekräftade nyligen att man planerade  en försäljning av bolaget, men vd Tomas Billing höll i det sista kvar vid en börsnotering som ett alternativ.

”Vi kör två spår parallellt och överväger både en börsnotering eller en försäljning utanför börsen”, sa han nyligen.

Bygghemma räknar med att den nordiska e-handelsmarknaden för byggmaterial kommer omsätta 50 miljarder kronor inom tio år. Det sa vd Mikael Olander nyligen i en intervju med Di Digital.

”Det finns gott om utrymme att växa och vi tror att det är läge att bli stora. Det här är en marknad där det är viktigt att bli ledande”, sa Mikael Olander.

Även för de nya ägarna står expansion högt på agendan:

”Framöver ser vi goda möjligheter att driva fortsatt expansion i Norden, såväl på organisk basis som via utvalda förvärv. Vi tror vidare att bolagets värdeerbjudande har god potential i marknader utanför Norden”, säger Peter Möller, partner på FSN Capital, i en skriftlig kommentar. 

Foto:

Läs även: Stor intervju: Så ska hon ta Ax:son Johnson-imperiet ut på nätet

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera