Annons

Miljardbot mot Facebook efter vilseledande information

Lena Apler är ordförande och tillförordnad vd för Collector Bank. Hon är även en av Sveriges mest tongivande techinvesterare.

Lena Apler: ”Om jag vore Spotify skulle jag inte sova en natt”

Microsofts molntjänster en guldgruva

Niklas Adalberth säljer av fler andelar i sitt Klarna.

Adalberth säljer när ny bjässe blir delägare i Klarna

Betterments grundare och vd Jon Stein och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck.

Kinnevik satsar en halv miljard på robotrådgivare

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Miljardbot mot Facebook efter vilseledande information

Foto: Eric Risberg
Facebook tvingas betala 1,1 miljarder kronor i böter efter att ha lämnat missledande information angående det sociala nätverkets förvärv av Whatsapp till EU-kommissionen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU-kommission bötfäller Facebook för att bolaget har lämnar felaktigt och missledande information angående det sociala nätverkets förvärv av Whatsapp. Boten uppgår till 110 miljoner euro, motsvarande nästan 1,1 miljarder kronor.

Det rapporterar flera medier, baserat på ett skriftligt uttalande av EU-kommissionen.

Facebook förvärvade Whatsapp för tre år sedan. I samband med uppköpet sade den sociala nätverksjätten till tillsynsmyndigheter att det inte gick att tillförlitligt matcha de två företagens användarkonton. Detta var av konkurrensskäl en förutsättning för ett godkännande av sammanslagningen.

Läs mer: Facebook släpper lathund för att upptäcka "fake news" 

EU-kommissionen ska dock vid sin nya granskning ha funnit att det trots Facebooks utsago faktiskt var tekniskt möjligt att göra det vid den tiden.

Utredningen mot Facebook har pågått i sex månader och EU-kommissionen kan välja att bötfälla ett företag med upp till en procent av dess globala omsättning. Det motsvarar i Facebooks fall 276 miljoner dollar, motsvarande 2,4 miljarder kronor, baserat på bolagets försäljning från 2016.

Regulatorerna ska hålla möte denna vecka och ett beslut kan komma antingen under denna vecka eller nästa, uppgav en av källorna. Facebook har avböjt att kommentera.

Direkt/Finwire/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post