Hoppa till innehållet

Miljardrusning till Europas tech-fonder

Investeringarna i teknikbolag rasar i USA. Men riskkapitalbolagen i Norden och Europa drar ändå in rekordstora miljardbelopp i sina nya fonder. Redan står över 20 miljarder kronor redo att investeras i svenska och europeiska startupbolag, enligt Di Digitals sammanställning.

Investeringarna i teknikbolag rasar i USA. Samtidigt drar riskkapitalbolagen i Norden och Europa in rekordstora miljardbelopp i sina nya fonder.
Investeringarna i teknikbolag rasar i USA. Samtidigt drar riskkapitalbolagen i Norden och Europa in rekordstora miljardbelopp i sina nya fonder.Foto: Eric Bergh

Det är upp och nervända världen på marknaden för investeringar i mjukvara och ny teknik. I USA drar riskkapitalisterna åt tumskruvarna ordentligt medan pengarna tycks flöda in i de europeiska riskkapitalfonderna snabbare än någonsin.

En sammanslagning av några av de senaste exemplen på vår sida Atlanten ger en summa på drygt 20 miljarder kronor (se genomgång lägre fram i texten).

I USA talar man samtidigt om en ”techpokalyps”. Under andra halvan av 2015 föll såväl antalet investeringar som de faktiska summorna i en takt som påminner om finanskrisen 2008, eller it-bubblan år 2000 (se grafik). Flera stora amerikanska tech-bolag har på senaste dessutom tvingats gå med på betydligt lägre värderingar när de tagit in kapital.

Ett färskt exempel är Foursquare, en positioneringstjänst som hjälper dig hitta lokala restauranger och butiker och ”checka in” hos dem. Bolaget tog nyligen in 380 Mkr till en värdering på knappt tre miljarder kronor. Det är hälften av vad bolaget värderades till 2013.

Läs mer: USA kan vara nära en ”techpokalyps”

I Sverige är det svårare att hitta tillförlitliga siffror. Men enligt en färsk rapport från Industrifonden genomfördes totalt 175 riskkapitalinvesteringar 2015, till ett totalt värde på över 9,4 miljarder kronor.

Antalet investeringar ökade visserligen under året, men investeringsnivåerna sjönk samtidigt kraftigt under årets andra hälft. Nu talar Industrifonden om en möjlig ”sättning i marknaden för större finansieringsrundor” och börsfallet i januari lär knappast öka entusiasmen för högt värderade teknikbolag.

grafik, techinvesteringar

Samtidigt duggar nyheterna tätt om att Sveriges och Europas största riskkapitalbolag tar in rekordsummor i sina nya fonder.

Tyska Rocket Internet, med Kinnevik som storägare, lanserar exempelvis en fond med 3,6 miljarder kronor. Investors nya storsatsning EQT Ventures sägs ta in minst 5 miljarder kronor. Kreos Capital, med kontor i Stockholm, London och Tel Aviv, tog just in 3,7 miljarder kronor i en ny fond. Och Skypegrundaren Niklas Zennströms Atomico har en jättefond på gång som ryktas blir ännu större än så.

Läs mer: Industrifonden stärker sitt techfokus – rekryterar från Schibsted

I Sverige uppges riskkapitalbolaget Verdane Capital ta in rekordhöga 2,5-3 miljarder kronor i sin nya fond senare i år. Och även riskkapitalbolaget Creandum är på väg att ta in pengar i en ny fond. Den förra från 2012 låg på 1,3 miljarder kronor.

”Nästa fond blir något större”, säger Staffan Helgesson, partner på Creandum.

Trots miljardrullningen tror han att 2016 blir ett tufft år för företagsförsäljningar.

”Jag tror vi får se en något lägre aktivitet 2016-2017. Riktigt bra bolag kommer dock alltid att vara attraktiva”, säger han och lyfter fram Creandums portföljbolag Spotify, Izettle och Linas Matkasse som exempel.

Läs mer:


Kommentar: "Techpokalypsen" kan gynna svenska startups

Ett rejält techras skulle slå hårdare mot USA än mot Europa. Det kan förstärka Stockholms position som maktcentrum i den digitala ekonomin, skriver Daniel Goldberg.


Riskkapitaljätten: "Svårare att sälja techbolag i år"

Verdane Capital sålde tekniktunga bolag för rekordhöga 3,6 miljarder kronor i fjol. I år ska man öka investeringstakten och ta in 2,5-3 miljarder kronor i en ny fond.


Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera