Hoppa till innehållet

Miljöförvaltningen stoppar hennes insekts-startup

Foodtech-bolaget Hakuna Mat utvecklar ”framtidens insektsmat” med stöd från statliga Vinnova. Men nu tvingar Miljöförvaltningen i Göteborg bolaget att stänga ned sin verksamhet.

Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.
Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat, som säljer en färs gjord på mjölmask och syrsor.

Insekter på tallriken är ingen ovanlighet utanför Europa, men enligt EU:s regler så räknas insekter som ett ”nytt livsmedel” och måste därför godkännas av EU-kommissionen. Det har ännu inte skett.

Under tiden verkar många av Europas insektsmatföretag i en rättslig gråzon. Den svenska tillverkaren Qvicket (NTL) har tvingats sälja sitt syrsmjöl över internet via ett bolag Nederländerna, där myndigheterna i nuläget tolererar deras verksamhet.

I Sverige är man inte lika tolerant. Göteborgsbaserade Hakuna Mat fick i början av året ett bidrag av statliga innovationsmyndigheten Vinnova på en halv miljon kronor för att utveckla en klimatsmart proteinkälla. Bolagets prototyp är en färs på mjölmask och syrsor.

Det är bisarrt att man inte kan bjuda på några insekter utan att bli bötfälld eller att en vuxen individ inte kan få smaka på en insekt.

I bidraget ingick även en möjlighet att ställa upp i en smaktävling anordnad av Vinnova den 16 november. Men efter ett beslut av Göteborgs Miljöförvaltning är frågan om de ens kan låta juryn smaka.

Företaget fick upphöra med sin webbshop i somras och nu har Miljöförvaltningen satt stopp för de provsmakningsmöten de har anordnat för att testa sin mat på presumtiva kunder.

”Vi har informerat de som testat om att det inte är ett livsmedel och att de smakar på egen risk, vi trodde då att vi hade anpassat oss tillräckligt”, säger Ellen Gellerbrant från Hakuna Mat.

”Det är bisarrt att man inte kan bjuda på några insekter utan att bli bötfälld eller att en vuxen individ inte kan få smaka på en insekt, det känns lite sådär”, säger hon.

Förut fanns det en lydelse i livsmedelslagen om att icke godkänd mat kunde ätas i slutna sällskap men den har sedermera tagits bort. I dag får man i princip bara äta sådan mat i privata sammanhang mellan hemmets fyra väggar.

Foto: Privat

Ellen Gellerbrant, grundare av Hakuna Mat.

Det företag som vill få ett livsmedel godkänt måste själva skicka in en ansökan till en kontrollmyndighet i något av EU:s medlemsländer där de bevisar säkerheten hos livsmedlet. Experter från alla medlemsländer får komma in med synpunkter och europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) kan också vid behov anlitas.

Men enligt svenska Livsmedelsverket har det inte inkommit någon ansökan på EU-nivå.

”Det märkliga är att det inte kommit in någon ansökan i EU. Därmed finns det inget att riskutvärdera. Flera länder har mer erfarenhet och kunskap om insekter”, säger Zofia Kurowska, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Hakuna Mat har nyligen fått ställa in två event där de skulle erbjuda provsmakning och de vet nu inte hur de ska gå vidare.

Troligen kan de inte delta i Vinnovas egen smaktävling, som de har mottagit bidrag för att vara med i.

Ellen Gellerbrant är minst sagt frustrerad över situationen.

”Jag har full förståelse för att nya livsmedel måste testas innan folk kan äta dem. Det tråkiga är bara att Livsmedelsverket ser det så svartvitt i jämförelse med andra länder vilket leder till att vi hamnar så mycket efter andra företag där ute”, säger hon.

Pia Gustafsson på Miljöförvaltningen har viss förståelse för att det beslutet kan framstå som drastiskt men menar samtidigt att lagen saknar utrymme för en annan tokning. 

"Vad som är rimligt och vad som är lagligt går inte alltid hand i hand, och lagstiftningen är väldigt tydlig om vad som gäller här", säger hon.

Läs mer: De vill ändra lagarna kring insektsmat

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera