Hoppa till innehållet

Miljoninvestering i svensk sökmotor

Handelskoncernen Axel Johnsons digitala investeringar har hittills varit en vild blandning av vågar, magasin och auktioner. Men den senaste investeringen skvallrar om en tydligare inriktning. 

Mia Brunell Livfors är ny vd för Axel Johnson-koncernen som nu investerar i sökbolaget Loop54.
Mia Brunell Livfors är ny vd för Axel Johnson-koncernen som nu investerar i sökbolaget Loop54.Foto: Tor Johnsson

Axel Johnson-gruppen är en jätte när det kommer till fysisk handel. Med bolag som Hemköp, Willys, Kicks och Åhléns omsätter koncernen över 60 miljarder kronor. Men när det gäller digitala affärer har de inte kommit lika långt.

För knappt två år sedan startade de därför verksamheten D-AX tillsammans med riskkapitalbolaget Recapex som ska investera i nya digitala tjänster. Först ut var magasinstjänsten Ztory och bolaget Virtusize som hjälper kunder att testa storleken på kläder de köper online. De har även investerat i Auktionssajten Auctionnet och Winnows som bekämpar matsvinn med smarta vågar.

 

Nu verkar det som att tjänsten håller och då vill vi börja expandera utomlands under hösten.

 

Nu investerar D-AX tillsammans med Almi och ett antal affärsänglar, däribland Online Pizza-grundaren Erik Mellström Byrenius, i bolaget Loop54. Loop54 gör en sökmotor för e-handlare, som ska göra det lättare för kunderna att hitta vad de söker och därigenom öka försäljningen. Loop54 har funnits ute på marknaden i runt två år men har inte tagit in pengar förrän nu då de nya investerarna går in med totalt 5 miljoner kronor. 

”Det är jättekul och ger oss fler möjligheter. Vi kommer först och främst investera i fler personer, hittills har vi varit fyra personer som drivit det här”, säger Robin Mellstrand, vd för Loop54. 

Bland Loop54:s kunder finns bolag som Telia, Coop och, fram tills nyligen, Axel Johnson-ägda Lagerhaus. Sökmotorn är specialiserad för att hitta produkter hos e-handlare och kan på så sätt öka försäljningen på en sajt. 

”Vi har börjat i Sverige och ser det som en testmarknad. Nu verkar det som att tjänsten håller och då vill vi börja expandera utomlands under hösten. Visionen är att bli standard i världen”, säger Robin Mellstrand.

Robin Mellstrand, vd Loop54.

Investeringen i Loop54 sammanfaller med att Mia Brunell Livfors i går tillträdde som ny koncernchef för Axel Johnsson. Mia Brunell Livfors var vd för investmentbolaget Kinnevik mellan 2006 och 2014 då bolaget transformerades från skogsbruk till e-handel. Med bara en dag på jobbet har hon givetvis ingenting med investeringen i Loop54 att göra. Men förhandsspekulationerna om att Axel Johnson-koncernen ska få en mer digital inriktning under Mia Brunell Livfors får i alla fall en god början.

Dessutom innebär investeringen att D-AX nu har flera bolag (Auctionnet, Virtusize, Loop54) som alla är inriktade på e-handel. Med tanke på att Axel Johnson-koncernen är inriktad på handel är det ingen vild gissning att de digitala investeringarna nu också tydligare slår in på den vägen. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera