Ludvig Emgård, Spotscale.

Miljoninvestering i 3d-teknik för drönare

Betrodda identiteter är nyckeln till digitalisering SPONSRAT AV Nexus

Peter Carlsson.

Så ska Tesla-svensken utmana Elon Musk

Spotifys vd Daniel Ek.

Uppgifter: Spotify backar från Soundcloud-köp

Live: Startup Tour i Stockholm

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Miljoninvestering i 3d-teknik för drönare

Ludvig Emgård, Spotscale.
Ludvig Emgård, Spotscale. Foto: Spotscale
Startupbolaget Spotscale tar in 8 miljoner kronor i ny finansiering. Bland investerarna finns Angry Birds-grundaren Kaj Hed.
Facebook
Twitter
E-post
Öka textstorlek

Det svenska startupbolaget Spotscale har tagit fram mjukvara som kan göra 3d-modeller utifrån drönarbilder av byggnader.

Bolaget startade 2012 i Sveriges drönarmecka Linköping och har fram tills nu drivits utan att ta in externt kapital. Nu genomför Spotscale sin första finansieringsrunda och tar in 8 miljoner kronor i riskkapital. Den största investeraren är investmentbolaget Moor, som ägs av Angry Birds-grundaren Kaj Hed. Ett par affärsänglar är också med och skjuter till kapital, däribland Erik Byrenius, grundare av Online Pizza och Magnus Malm, vd för fastighetsutvecklingsbolaget Magnetus. Även Almi Invest deltar i finansieringsrundan. 

"Det är fantastiskt för ett bolag som oss. Vi har kört stenhårt och byggt det här på egen hand i två år, som man ska göra. Sen vill man ta nästa steg", säger grundaren Ludvig Emgård som tidigare var produktchef på C3 Technologies som köptes av Apple 2011.

Vi vet inte hur det kommer slå igenom eller när det kommer, vi vet bara att det kommer att hända.

Än så länge är omsättningen endast runt 2 miljoner kronor, men Ludvig Emgård tvekar inte på att marknaden för bolagets teknik kommer att finnas.

"Kaj Hed sa att de bolag som ni kommer att sammarbeta i framtiden har förmodligen inte fötts ännu. Vi vet inte hur det kommer slå igenom eller när det kommer, vi vet bara att det kommer att hända", säger Ludvig Emgård.

"Vi ligger i korsningen mellan massa heta tekniktrender; drönare, 3d-printing, vr-headsets, och neuronät".

Spotscales mjukvara gör det möjligt att utifrån drönarbilder ta fram modeller av byggnader i 3d. Modellerna kan sedan modifieras, något som bör vara till nytta vid exempelvis fastighetsutveckling. 

"Man kan dra paralleller till mobiltelefonen. I början var den 'nice to have' nu är den 'must have'.  Vi ser tydligt att det finns ett behov att fylla när det handlar om fastighetsutveckling", säger Ludvig Emgård.

Nu ligger fokus på att hitta en mer skalbar affärsmodell och öka spridningen av tekniken. 

"Vi vill också skapa en 'wow-känsla' och har kontakt med Google, Facebooks Occulus och Microsofts Hololens kring vad man kan använda tekniken till".

Facebook
Twitter
E-post