Hoppa till innehållet

Min Doktors sparkade vd: ”Jag vägrar kompromissa om mina värderingar”

För ett drygt halvår sedan sparkades Charlotta Tönsgård från Min Doktor. Bolaget har sedan dess letat efter en efterträdare. ”Om de hade bett mig stanna för att se till en bra övergång till nästa vd hade jag gjort det”, säger hon.

Charlotta Tönsgård, tidigare vd på Min Doktor.
Charlotta Tönsgård, tidigare vd på Min Doktor.Foto: privat.

Det var inte länge sedan som Charlotta Tönsgård satt på Di Digitals scen under Startup Tour och med brinnande entusiasm berättade om det växande bolag som hon satt som vd på. Den digitala vårdcentralen Min Doktor (NTL) skulle inte enbart förändra hur vi ser på vården men även göra den mer effektiv. 

Blott en månad efter framträdandet såg situationen annorlunda ut för Charlotta Tönsgård. Bara dagar innan jul sparkades hon från vd-posten och tvingades ta sitt pick och pack och lämna kontoret i Malmö på direkten. 

Det var som att jag sprang i 300 kilometer i timmen och vägen plötsligt försvann under mina fötter.

Den dåvarande styrelseordförande Christian W Jansson förklarade avskedandet med att bolag behöver olika chefer i olika faser och att Charlotta Tönsgård saknade ”nödvändiga kvalifikationer för att leda ett tillväxtbolag i nästa fas”. 

Läs mer: Hon tvingas bort från Min Doktor: ”Behöver olika ledare i olika faser” 

”Det var som att jag sprang i 300 kilometer i timmen och vägen plötsligt försvann under mina fötter. Jag skulle mest likna min initiala känsla vid den man upplever då någon man älskar har dött”, säger Charlotta Tönsgård när hon ser tillbaka på dagarna som följde. 

Det som tog henne hårdast var inte det som stod i medierna, utan att behöva lämna Min Doktor, bolaget som hon investerat flera år av sitt liv i.

Man ska stå upp för sina värderingar och inte kompromissa med dem bara för att det blir personligt.

Enligt hennes själv var det ingen stor händelse som låg bakom sprickan mellan henne själv och styrelsen utan ”små interna gnabb”.

Hon fick dock stöd från oväntat håll och medieuppmärksamheten i samband med hennes avsked fick flera personer att gå ut till hennes försvar. Bland annat skrevs ett debattinlägg på sajten Breakit. Charlotta Tönsgård själv hade däremot delade känslor till det offentliga stödet som andra entreprenörer visade.

”Just när det hände var jag inte superpositiv till stödet. Jag var rädd för att det skulle se ut som att det var jag som stod bakom en kampanj. Och min kris kändes som en helt annan än den som diskuterades”, säger hon och fortsätter. 

”Men jag tror att man ska stå upp för sina värderingar och inte kompromissa med dem bara för att det blir personligt. Till slut gick även jag ut offentligt och berättade om det som hänt. I efterhand är jag glad för att jag gjorde det”, säger hon. 

Läs även: Min Doktors sparkade vd talar ut 

Om man hade väntat sig bitterhet så får man leta vidare för Charlotta Tönsgård verkar ha bra läkkött. När Di Digital når henne sitter hon i sitt sommarhus i Falkenberg. Hon har tillbringat hela dagen på stranden med att kitesurfa. 

”Jag har nog inte haft mer än två veckors semester i sträck de senaste åren så det har inte varit helt fel. Att få den här tiden för reflektion har varit otroligt bra för mig”, säger hon. 

Charlotta Tönsgård klev in som operativ chef på Min Doktor i maj 2015. I mars 2016 tog hon över som vd och såg under året bolaget växa från 13 anställda till cirka 70. Under samma period hade omsättningen närmast femfaldigast, enligt uppgifter till Di Digital. 

Sedan den 19 december i fjol har Fredrik Meurling, varit tillförordnad vd under rekryteringsprocessen av en ny vd. Även den sittande storägaren och styrelseledamoten Även storägaren Christian W Jansson fick lämna sin post som ordförande för styrelsen för att istället bli ledamot, och sälja sina aktier i den digitala vårdcentralen. Anledningen är att han även sitter som styrelseordförande hos Min Doktors kund Apoteket AB. 

Det fanns inga gränser för min lojalitet till Min Doktor och mitt team.

Ny ordförande för Min Doktor är Lars Jörnow, partner hos storägaren EQT Ventures, och en ny vd kommer enligt uppgifter till Di Digital att tillsättas efter sommaren. 

Charlotta Tönsgård tror att ett annat avslut hade varit möjligt mellan henne och bolaget.

”Om de hade bett mig stanna för att säkerställa en bra övergång till nästa vd hade jag gjort det. Det fanns inga gränser för min lojalitet till Min Doktor och mitt team. Men att lämna på dagen var nog det bästa för mig”, säger hon.

Läs även: Nätläkaren Min Doktor tar in 218 miljoner 

Min Doktor har sammanlagt tagit in närmare 350 miljoner kronor från EQT Ventures, Inbox Ventures samt Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert. En runda på 45 miljoner kronor stängdes strax innan Charlotta Tönsgård avskedades.

Jag har aldrig velat blanda mig i politiska spel, det är svårt nog att driva en startup utan att behöva strida mot folk internt.

Bland annat har hon reflekterat över vilken typ av bolag hon vill jobba med i framtiden. Oavsett om hon står som grundare eller inte framöver vill hon inte behöva tumma på sin övertygelse om hur ett bolag ska drivas. 

”För mig spelade det ingen roll att Min Doktor inte var mitt bolag. Jag har aldrig haft svårt för att jobba för andra men nu ställdes saker på sin spets då det kom till bolagets struktur och de människor som var verksamma inom det. Jag har aldrig velat blanda mig i politiska spel, det är svårt nog att driva en startup utan att behöva strida mot folk internt”, säger hon. 

Läs även: Damberg: ”Jag skulle överväga personaloptioner” 

Charlotta Tönsgård har dock inga intentioner att vända startupvärlden ryggen. Istället ser hon fram emot nästa nystart. Att lösa samhällsproblem är en stark drivkraft, menar hon, antingen i ett eget bolag eller i någon annans. De områden hon ser som mest intressanta just nu är infrastruktur, utbildning och vård. 

”Jag vill fortfarande bygga någonting som kan komma fler till gagn. Den viljan finns kvar. Många människor har kontaktat mig med erbjudanden men jag har ännu inte bestämt vad jag vill göra. Jag tror dock att det kommer att komma till mig snart.”


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera