Annons
Carl Manneh, Markus Persson och Jakob Porser, grundarna av spelföretaget Mojang.

Minecraftgrundaren startar flygbolag

En Volvo XC90 utrustad med Ubers teknik för självkörande bilar. Foto: Uber

Här är de svenska bolagen som tjänar på en förarlös framtid

Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.

Lendify tar in 20 miljoner från hemlig investerare

Innspires vd Martin Chevalley vill byta ut boxarna mot sin kabel.

Hans startup vill förbättra hotellvistelsen – tar in 20 miljoner

Elon Musk, vd och medgrundare på Tesla.

Tesla i avtal om produktion i Kina

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Minecraftgrundaren startar flygbolag

Carl Manneh, Markus Persson och Jakob Porser, grundarna av spelföretaget Mojang.
Carl Manneh, Markus Persson och Jakob Porser, grundarna av spelföretaget Mojang. Foto: Nicklas Storbjörk
Markus Persson och Jakob Porser, grundarna av spelföretaget Mojang som skapade Minecraft, har startat ett nytt företag ihop. Syftet? Uthyrning av luftfartyg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Försäljningen av spelföretaget Mojang, som skapat spelet Minecraft, gjorde grundarna Markus Persson och Jakob Porser till miljardärer.

Sedan dess har historierna om hur de förvaltat sina rikedomar avlöst varandra. Markus Persson köpte i fjol en semestervilla i Beverly Hills för nära 540 miljoner kronor. Enligt medieuppgifter slog han popstjärnorna Beyoncé och Jay-Z i budgivningen.

Jakob Porser gick i vintras in som storsponsor för hockeylaget Luleå Hockey, som han följt sedan barnsben.

Nu kommer ytterligare ett livstecken från de två vännerna, som arbetat tillsammans sedan de lärde känna varandra på spelföretaget King (då Midasplayer).

Markus Persson och Jakob Porser har startat ett nytt företag ihop. Men av allt att döma har det föga koppling till deras bakgrund i spelbranschen.

Notch Air AB, som bolaget heter, ska syssla med flygtrafik. Närmare bestämt uthyrning av luftfartyg och “därmed förenlig verksamhet”. Det enligt dokument som lämnats in till Bolagsverket.

Notch Air är registrerat på samma adress som Markus Persson och Jakob Porsers gemensamma bolag Rubberbrain AB. På pappret är Rubberbrain en spelstudio, men det är högst oklart om någon riktig verksamhet förekommer på kontoret i centrala Stockholm.

“Det är som ett dagis för oss. Ett dagis för vuxna. Det känns bra att ha någonstans att gå om dagarna”, sa Markus Persson i en intervju med tidningen Forbes, en av mycket få han gett efter försäljningen till Microsoft.

Markus Persson kontrollerar samtliga aktier i Notch Air AB genom företaget Notch Enterprises AB, som även förvaltar hans andel av pengarna från försäljningen av Minecraft. Styrelsen i Notch Air består av Markus Persson och Jakob Porser.

Någon ytterligare information om bolaget framgår inte av den dokumentation som är offentlig. Inga flygfarkoster finns i nuläget registrerade på bolaget, enligt Transportstyrelsen.

Däremot har Markus Persson en välkänd förkärlek för att flyga privatflyg. Under åren på Mojang bekostade han vid flera tillfällen resor i privatjet både för sig själv och sina vänner, de anställda på Mojang samt andra spelutvecklare.

Huruvida Notch Air AB har för avsikt att ta upp kampen om privatflygsmarknaden i Sverige, planerar någon annan typ av verksamhet med koppling till flygtrafiken – eller bara är att betrakta som ett utstuderat skämt – får framtiden utvisa. Di har sökt både Markus Persson och Jakob Porser för mer information. Den sistnämnde hälsar att han inte vill kommentera saken.

Martin Rex

Daniel Goldberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post