Hoppa till innehållet

Mobilen på när svenska grundare lämnar Silicon Valley

De flesta svenska startupgrundarna i Silicon Valley åker hem till Sverige i sommar – men få tar semester. Di Digital har frågat tio entreprenörer om deras sommarplaner. ”Det blir 50/50 bada och distansjobba”, säger Nevyn Bengtsson, medgrundare av Lookback. 

Foto:

Nevyn Bengtsson, medgrundare och chefsutvecklare på Lookback, en tjänst för att spela in vad som händer i en app:

Tar du någon semester i sommar?
”Ja! Jag kör 50/50 bada och distansjobba hela sommaren. En härlig fördel med att jobba på ett remote-företag är en stor flexibilitet i var och när man jobbar.”

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans?
”Jag saknar min familj och älskar svensk sommar, så jag kombinerar båda och kör på Sverige hela sommaren.”

Vad är det viktigaste som händer för Lookback i höst?
”Fram tills nyligen har vi varit beta och letat efter exakt vad vår produkt går ut på. Nu efter vintern har vi hittat ett kraftfullt fokus och har två nyckelprodukter som kommer släppas till hösten. Med allt detta på plats så förbereder vi oss också för att ta betalt för vår produkt och det ska bli jättespännande att se hur det påverkar både vad vi bygger och hur vi bygger det.”


Foto: Miriam Olsson Jeffery

Ebba Blitz, USA-vd för säkerhetsföretaget Alertsec:

Tar du någon semester i sommar?
"Det beror på vad man lägger i begreppet semester. Vi har fullt upp med businessen, så jag kommer att jobba en hel del i sommar. USA stänger inte ner som Sverige, så det blir en kortare Sverigevistelse än vanligt. Men jag kommer inte att befinna mig fysiskt i Palo Alto, utan i Stockholms skärgård. Det ska bli så mysigt att träffa familj och vänner igen. Jag hoppas att det blir några övernattningar i båten i ytterskärgården också."

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans?
"Min man och jag åker på en meditationsresa till Korfu också. Det ska bli otroligt skönt att stilla sinnet lite - med så mycket teknologisk detox som det bara går. Kommer nog att behöva vara lite uppkopplad, men ändå..."

Vad är det viktigaste som händer för Alertsec i höst?
"Vi har fullt upp med att hantera ett växande bolag, samtidigt som vi håller på med otroligt spännande produktutveckling."

Läs också: Från moderator och tv-personlighet till säkerhetsexpert


Foto:

Mathias Thulin (NTL), delägare och styrelseordförande på säljtjänsten Getaccept (NTL):

Tar du någon semester i sommar?
"Som entreprenör är du tyvärr nästan alltid tillgänglig. Men det är viktigt att visa för övriga familjen och barnen att du kan lämna ifrån dig både datorn och telefonen för att vara närvarande. Nyttja sena kvällar och tidiga morgnar för att kolla mejlen. 

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans?
"Vi kommer att vara i Sverige i sommar av många anledningar. Dels för att vi alltid strävar efter att kunna spendera sommaren i Sverige samt att vi just nu befinner oss i en visum-process vilket gör att vi inte får befinna oss i USA. Vi kommer att resa runt med familjen till våra favoritsommarställen – Öland, Bjäre-halvön och Sankt Annas skärgård."

Vad är det viktigaste som händer för Getaccept i höst?
"Det viktigaste som händer till hösten är inte bara att vi får en full närvaro med nytt kontor i Silicon Valley. Vi kommer också att lansera en helt ny del av tjänsten där vi vill förändra hur avtalsförhandlingar går till digitalt. Vi önskar att förändra så att en avtalsprocess sker på köparens villkor men med säljarens kontroll, och det ska bli intressant att lära sig hur det passar för den amerikanska marknaden."

Läs också: Y Combinator från insidan


Foto:

Stina Ehrensvärd, medgrundare och vd för säkerhetsnyckelbolaget Yubico:

Tar du någon semester i sommar? Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans?
"Förra veckan tog familjen några dagars ledigt för att hajka i Yosemite, och utan täckning för telefon och internet fick vi en en kort men riktig semester! Första veckan i augusti är vi i Sverige på ett stort släktkalas."

Vad är det viktigaste som händer för Yubico i höst?
"Vi fortsätter att bygga vårt team, både i Stockholm och Palo Alto, med växande intäkter från nio av de tio största internetbolagen. I höst lanserar vi två nya coola funktioner and användingsområden för vår YubiKey.


Oskar Kalmaru

Oskar Kalmaru (NTL) , medgrundare och marknadschef för kamerabolaget Narrative (NTL):

Tar du någon semester i sommar?
"Ja, någon sorts 'away from keyboard' blir det."

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans?
"Jag åker till Sverige och träffar familj och kompisar ett par veckor. Länge sedan sist!"

Vad är det viktigaste som händer för Narrative i höst?
"I höst ska Narrative på ännu mer i produktionen så vi kommer ikapp den stora efterfrågan på Clip 2."

Läs också: Narratives investerare lämnar styrelsen


Foto:

Elin Elkehag, grundare och vd för rörelsedetektorbolaget Stilla:

Tar du någon semester i sommar?
"Nej, inte direkt. Kanske någon långhelg här och där om det blir tillfälle. Spenderade dock ett par dagar med familjen i Sverige över midsommar vilket var härligt. 

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans?
"Jag har varit i Sverige och jobbat ett par veckor nu, men kommer att spendera resten av sommaren i San Francisco och USA."

Vad är det viktigaste som händer för Stilla i höst?
"Vi lanserar Stilla på marknaden i början av september!"


Foto:

Kristofer Karltorp, medgrundare och vd för Zerply, en professionell nätverkstjänst för film- och spelfolk:

Tar du någon semester i sommar? 
"Vi åkte över till Sverige i våras till min systers bröllop, så jag kommer jobba under sommaren mestadels. Några mini-semestrar lokalt blir det nog i alla fall."

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans? 
"Stannar här. Vi fick precis tillökning, så vi försöker hålla oss ifrån att resa för långt nu de närmsta månaderna."

Vad är det viktigaste som händer för Zerply i höst?
"Det kommer bli mycket VR. Varenda filmstudio försöker dra igång VR-produktion, men nästan ingen vet var det hela är på väg, bara att det är väldigt spännande och att de vill vara med på något sätt. Det fina är att vi redan sitter på den bästa talangen för att skapa content till VR (som kommer från film och spel där vi började), så vi kommer börja profilera oss som den absolut bästa plattformen att hitta VR-talang."


Foto:

Gustav Rydstedt, medgrundare och teknisk chef på språkutbildningstjänsten Verbling:

Tar du någon semester i sommar?
"Jag tar två veckors semester runt midsommar för att ladda batterierna. Jag brukar åka hem till Sverige två gånger per är, midsommar och jul för att träffa släkt, vänner och kontakter. Startup-scenen växer i Stockholm för varje gång. Kul!"

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans?
"I år blir det en kort visit i Stockholm, mer specifikt Lambarön utanför Hässelby."

Vad är det viktigaste som händer för Verbling i höst?
"Det händer mycket. Vi anställer fler till kontoret. Vi fortsätter vårt arbete med att expandera plattformen på mobiler och tablets. Vi jobbar även på att lägga till fler språk och nå nya marknader med omfattande marknadsföring."


Foto:

Jens Nylander (NTL), medgrundare och vd för körjournaltjänsten Automile (NTL):

Tar du någon semester i sommar?
"Det blir väldigt lite semester i år eftersom vi stänger en finansieringsrunda. Jag hoppas dock att det finns 5-10 dagar i slutet på juli."

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans? 
"Jag åker till Sverige under denna period."

Vad är det viktigaste som händer för Automile i höst? 
"Rekryteringar, vi behöver bli flera och vi började nyligen med att rekrytera flera chefer och medarbetare till både Palo Alto och Stockholms kontoret."


Foto:

Johan Brissmyr (NTL), medgrundare och vd för säkerhetslösningen Castle (NTL):

Tar du någon semester i sommar?
"Nja, tar några dagar då och då. Kommer att vara ledig dagarna efter jag och Lisa har gift oss."

Stannar du i Silicon Valley eller åker du till Sverige/någon annanstans? 
"Älskar Sverige under sommaren. Ett av mina favorit-'resmål'."

Vad är det viktigaste som händer för Castle i höst? 
"Vi flyttar vår huvudverksamhet från Europa till San Francisco och lanserar 1.0 av Castle."

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera