Hoppa till innehållet

Moodelizer: ”Vi vill demokratisera musik till rörlig bild”

Moodelizer vill göra för musik vad filter gjorde för fotoappar. ”Vi vill skapa ett helt nytt användarbeteende”, säger grundaren Carl-Michael Herlöfsson.

Moodelizers grundare Carl-Michael Herlöfsson och vd Mathias Rosenqvist.
Moodelizers grundare Carl-Michael Herlöfsson och vd Mathias Rosenqvist.Foto: Jack Mikrut.

I ett inplastat hus redo för renovering på en innergård mitt i Vasastan i Stockholm har musiktechbolaget Moodelizer sitt kontor. Grundaren Carl-Michael Herlöfsson och den nyligen tillsatta vd:n Mathias Rosenqvist, även aktiv i Zeniths inkubator, möter oss i den mörkt målade studion med ljudisolering i taket. 

Bolaget har under de senaste fyra åren utvecklat ett verktyg som låter användare på ett enkelt sätt manipulera musik för att passa för video och film. Tillsammans med ett 30-tal kompositörer har Carl-Michael Herlöfsson tagit fram låtar som går att förändra i realtid.

Fotofilter tar vi för givet samtidigt som möjligheten att lägga på och förändra ljud och musik är i princip outvecklad.

”Med vårt verktyg kan man välja om man vill plocka ut och förstärka ett instrument eller använda alla som finns i musiken”, säger Carl-Michael Herlöfsson.

Läs även: Musiktjänsten Moodelizer tar in 20 miljoner 

För ett år sedan lanserade Moodelizer ett desktop-program, som sedan dess lockat en liten skara semi-professionella användare. För ett par månader sedan kompletterades produktportföljen även med en app för IOS, som man hoppas ska locka gemene man.

”Mobilen har inneburit en revolution för hur vi använder video. Rörlig media är det som i dag sprids mest på mobilen. Möjligheten att manipulera bilder med filter tar vi för givet samtidigt som möjligheten att lägga på och förändra ljud och musik är i princip outvecklat”, säger Carl-Michael Herlöfsson.

De senaste åren har utvecklingen av olika fotofilter och animationer till filmer och foton tagna med mobiltelefoner tagit fart på riktigt. Tjänsterna som tog fram de första filtrerna har nu till stor del ersatts av tjänster i sociala medier som Instagram, Facebook och Snapchat. På samma sätt hoppas Moodelizer att det framöver kommer att finnas ett val att lägga på musik, liknande deras egen tjänst, på dessa plattformar. 

”Med den här appen vill vi skapa ett nytt beteende. Musik är trots allt den mest subtila men samtidigt mest effektiva känslobäraren i film. Vad är som gör att man börjar gråta när en mamma och en dotter möts efter tio år? Jo, att det ligger en pianoslinga i bakgrunden. Hade det varit skräckfilmsmusik hade klippet antagligen inte fått samma effekt.”

Läs även: Här är bolagen bakom det nya svenska musikundret 

Appen har sedan betalanseringen i februari laddats ned cirka 150 000 gånger och antalet nedladdningar ökar med 20 000 i veckan, enligt Mathias Rosenqvist. 

Vad är som gör att man börjar gråta när en mamma och en dotter möts efter tio år? Jo, att det ligger en pianoslinga i bakgrunden.

”Tidigare har vi lagt allt krut på utveckling och vi började marknadsföra vår tjänst, med appen som verktyg, först i slutet av februari. Redan från början var ambition att nå hit, säger Mathias Rosenqvist och pekar på mobilen. 

”Och än så länge har vi fått mycket kärlek av Apple.”

När du spelar in en video kan du välja ett musikstycke som du kontrollerar genom att föra fingret över skärmen i realtid. Än så länge finns det ett dussintal olika musikstilar att välja på i appen men målet är att lägga på fler, både låtar och stilar.

”Hiphop-spåret har definitivt varit mest populära bland våra användare”, säger Carl-Michaels Herlöfsson.

Förutom att förbättra mobilappen planerar bolaget även att släppa verktyget som en webbtjänst, vilket gör att användare kommer kunna musiklägga sina videoklipp utan att behöva ladda ned programmet till sin dator. 

”Tillväxttakten vi har just nu tyder på att vi kommer kunna bygga upp en större användarbas relativt snabbt. Målet är att få en så stor och aktiv användarbas som möjligt innan vi börjar försöka tjäna pengar”, säger Mathias Rosenqvist.

Moodelizer tog för drygt ett år sedan in 20 miljoner kronor från Tommy Jacobssons på Zenith VC och ett stort antal privatpersoner. 

”Fram emot hösten kommer vi att titta på att ta in nytt kapital för att växla upp verksamheten med ytterligare plattformar”, säger Mathias Rosenqvist. 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera