Hoppa till innehållet

Moor skrotar fondplanerna

Det avhoppstyngda riskkapitalbolaget Moor skrotar planerna på en ny fond med 400 till 800 miljoner kronor.  “Istället tar vi in ett urval av likasinnade investerare i bolaget”, säger Kerstin Cooley, vd och partner.

Kerstin Cooley (i mitten), partner och vd på Moor, med Katja Bergman (partner) och Bengt Häger (tidigare partner)
Kerstin Cooley (i mitten), partner och vd på Moor, med Katja Bergman (partner) och Bengt Häger (tidigare partner)

Riskkapitalbolaget Moor har de senaste åren gjort investeringar flera i högprofilerade startupbolag som Volumental, Instabridge, Universal Avenue och Acast. Kapitalet kommer i huvudsak från Angry Birds-miljardären Kaj Hed, som velat återinvestera delar av sin förmögenhet i unga startupföretag.

Planen har länge varit att höja ambitionsnivån. Sedan i fjol har Moor arbetat på att stänga en ny fond på mellan 400 och 800 miljoner kronor, vigd åt snabbväxande teknikbolag med hemvist i Norden.

”Vi hoppas resa fonden ganska snabbt och räknar med att stänga innan årsskiftet”, sa Katja Bergman, partner på Moor, i en intervju med Di Digital i juli 2015.

Men nu lägger Moor ner de planerna. Det bekräftar Kerstin Cooley, vd och partner på Moor för Di Digital.

”Istället för att starta en traditionell fond så kommer vi ta in ett urval av likasinnade investerare direkt i bolaget”, säger hon.

“Vi tror att en evergreen-struktur passar mycket bättre för de investeringar vi gör och den typen av bolag vi är intresserade av”, fortsätter Kerstin Cooley.

Den nya planen är alltså att knyta till sig ett mindre antal investerare, på samma sätt som med den nuvarande finansiären Kaj Hed, som äger majoriteten av Angry Birds-skaparna Rovio.

“Det handlar inte nödvändigtvis om privatpersoner. Vi pratar med family offices och lite större investerare, framförallt med sådana som är likasinnade och som är intresserade av att bygga långsiktiga bolag”, säger Kerstin Cooley.

Den ändrade kursriktningen innebär framförallt att institutionella investerare, till exempel de pensionsfonder som annars står för en stor del av kapitalet hos de svenska riskkapitalaktörerna, inte kommer att gå in som finansiärer.

Kerstin Cooley vill inte säga någonting om hur kursriktningen påverkar Moors ambitioner.

Ni har tidigare sagt att ni siktar på mellan 400 och 800 miljoner kronor. Blir det mer eller mindre pengar nu?

“Jag vill inte säga några siffror, vi får ta det när det är klart. Vi är väldigt nära att stänga den rundan vi håller på med nu”, säger hon.

Moor är långt ifrån den enda svenska investeraren som haft svårt att ta in pengar till en fond.

I slutet av april kunde Di Digital berätta om spelet bakom nybilade EQT Ventures, som tar in hela 4,6 miljarder kronor i sin första fond för investeringar i unga, europeiska techbolag. Fonden är rekordstor, men processen har kantats av förseningar och ingen av storspelarna Skandia, AP3 och AP6 deltar, enligt källor till Di Digital.

Tidigare under fredagen kunde Di Digital berätta att både Bengt Häger och Mikael Morineiro, tidigare partners på Moor, lämnat bolaget.

Kerstin Cooley förnekar att avhoppen har något med de skrotade fondplanerna att göra.

“Det är helt olika saker. Dessutom är det en slump att de båda lämnar så nära inpå varandra”, säger hon.

Hon förnekar vidare medieuppgifter om att även Valerie Wilson McCarthy, tidigare “entrepreneur in residence” på Moor, har lämnat bolaget.

“Valerie har varit ganska löst knuten till oss så att säga att hon lämnar är helt fel. Hon finns kvar i vårt nätverk och det kan säkert bli så att vi jobbar ihop igen”, säger Kerstin Cooley.

Bengt Häger går från Moor till en roll som finanschef på Universal Avenue, som också är ett av Moors portföljbolag. Mikael Moreira, med en bakgrund som jurist, lämnar Moor för en roll som advokat på byrån Synch Law.

“Det är inte ovanligt att investerare går till portföljbolag. Universal Avenue är ett fantastiskt bolag och Bengt är en jätteduktig CFO. Vi är glada att han stannar kvar inom familjen”, säger hon.

Rekryteringen av nya partners pågår för fullt, säger hon vidare.

“Vi kommer ha klart med två eller tre nya partner inom kort”, fortsätter Kerstin Cooley.

Läs även: Ännu en partner lämnar Angry Birds-nästet Moor

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera