Hoppa till innehållet

Musiktjänsten Moodelizer tar in 20 miljoner

Att enkelt lägga in musik till film, är en svår uppgift. Stockholmsbolaget Moodelizer tror sig sitta på lösningen. Nu tar de in 20 miljoner i riskkapital för att lansera sin musiktjänst.

Moodelizers vd Carl-Michael Herlöfsson i SXSW.
Moodelizers vd Carl-Michael Herlöfsson i SXSW.Foto: Jesper Frisk

Se Moodelizers vd och grundare Carl-Michael Herlöfsson förklara tjänsten för Di Digitals Mimi Billing, direkt från SXSW i Austin. Foto: Jesper Frisk

För tre år sedan drog producenten Carl-Michael Herlöfsson igång bolaget Moodelizer. Idén var att ta fram ett verktyg som enkelt och exakt kunde matcha musik till video.

”Vi jagade in den första miljonen och fick igång utvecklingen. Tanken var att se vad som hände när man gör en loop och sen tar exakt samma loop och lägger på ytterligare ljud ovanpå”, säger han. 

Moodelizer tog sedan in ytterligare 10 miljoner kronor. Bland annat utvecklade bolaget en egen så kallad time stretch-algoritm, en algoritm som ändrar tempot utan att ändra tonarten i en låt. Bolaget har utvecklat sitt program och hållit sig helt under radarn i nästan tre år.

”Vi har verkligen försökt vända på de pengarna noggrant och det är först nu sedan 6 månader som vi haft ett kontor. Det är min inställning från alla år som producent, inget ska läcka”, säger Carl-Michael Herlöfsson.

Men nu har bolaget tagit klivet ut i rampljuset. Di Digital rapporterade i februari att riskkapitalbolaget 13, med bland annat Mikael Persbrant som delägare, investerat i Moodelizer.

Totalt handlar det om 20 miljoner kronor som bolaget nu tar in från främst privata investerare.

 ”För oss handlar det om att bryta oss in i en konservativ bransch och bli det självklara verktyget för att musiksätta film”, säger Carl-Michael Herlöfsson.

Läs mer: Mikael Persbrant blir startup-investerare

För en person utan producentkunskap (som Di Digitals reporter) ser Moodelizers program ut som rena magin. Genom att dra muspekaren i olika riktningar glider känslan i musiken över från dystert till glatt. Ett par klick förlänger eller kortar ned musiken till att exakt matcha när bilderna i filmen växlar.

”Det enda andra sättet att uppnå det här är att hyra en kompositör”, säger Carl-Michael Herlöfsson. 

Hur prismodellen ska se ut är än så länge inte helt spikat. 

”Ambitionen är att det ska finnas en version som är tillgänglig för hobbyanvändare. Vi ska ha en modell som är disruptivt billig. Men samtidigt vill vi kunna förse de professionella kunderna med vad de behöver”, säger han. 

 

Det enda andra sättet att uppnå det här är att hyra en kompositör.

 

Moodelizer har liksom svenska Epidemic Sound ett plattformstänk där utvalda kompositörer kan skriva musik och ladda upp i programmet. Användarna kan sedan använda kompositörernas verk. 

”Alla vet vilken röra det är att få loss rättigheterna till musik. Men genom att ha utvalda musiker får vi en annan kvalitet på verken, att vada genom tusentals dåliga låtar på katalogmusiksajter är inte så kul”.

Om Moodelizer blir en hit är nu upp till bevis. Carl-Michael Herlöfsson vet i alla fall hur man får folk att lyssna. Men trots att han producerat mängder av välkända artister är hans kanske mest lyssnade verk ett helt annat: Musiken till Keno-dragningen.

Läs även: Mikael Persbrandt blir startup-investerare


Det här är SXSW

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och "de kreativa industrierna".
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen. Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW.
  • Di Digital bevakar årets festival på plats i Austin. Här hittar du alla våra artiklar och intervjuer därifrån.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera