Annons
Mimi Billing är reporter på Di Digital.

“Nästan 200 svenska startups får ett tufft 2017”

Alexander Olsson, vd på Animail sedan december 2016. Foto: Animail.

Animails jakt på lönsamhet börjar ge resultat

Riskkapitalbolag köper hälsosajten Webmd för 20 miljarder

Daniel Ek, vd och medgrundare för Spotify.

Spotify uppges vara nära nytt stort avtal

Klassiska Paint på väg att gå i graven efter 32 år

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

“Nästan 200 svenska startups får ett tufft 2017”

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital. Foto: Jesper Frisk
Grattis alla techbolag och investerare för ännu ett kapitalrekord. Såddpengarna kan däremot ge en sur eftersmak nästa år, skriver Di Digitals Mimi Billing.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det är alltid roligt att höra om att Sveriges techscen blomstrar. Enligt Nordic Tech Lists senaste rapport har 355 techbolag i Sverige tagit in kapital hittills i år. För hela 2015 låg samma siffra på 175, enligt Industrifondens data. 

I slutändan kommer dock de allra flesta startups i hela Sverige att stöta på samma problem – att de behöver ta in mer kapital.

Läs även: Malmö slår Göteborg i tech-investeringar

För ett år sedan gjorde jag ett nedslag i Göteborg då jag träffade ett antal bolag som just startat sin resa. Vissa av dem har fortsatt att växa. Andra har fått göra mindre rundor än de först planerade. Ett antal har försvunnit från radarn. Det är inte speciellt för Göteborg utan händer överallt.

Trots två nya jättefonder och att Avito-grundarna har varit generösa med investeringar kommer kapitalet inte att räcka till alla.

Om vi tittar på de investeringar som skett hittills i år är en stor majoritet såddrundor, vars kapital ger bolagen den initiala skjutsen och ligger på allt från ett par miljoner och uppåt. Bolag med siktet inställt på tillväxt brukar söka investerare för sin A-runda, som ligger mellan 18 och 80 Mkr, nio månader efter sin såddrunda.

Om man håller sig till de givna gränserna har cirka 70 svenska bolag tagit in minst 18 Mkr hittills i år. Det lämnar återstående drygt 250 bolag på såddnivå. Och året är inte ens över.

Frågan är hur alla de här bolagen ska lyckas få tag i kapitalstarka investerare som vill investera minst 20 Mkr inom ett år?

Trots att EQT Ventures och Northzones har skapat två nya jättefonder och Avito-grundarna har varit generösa med investeringar kommer kapitalet inte att räcka till alla.

Det skulle kunna betyda slutet för en svensk startup varannan dag under 2017.

Om man ska ta analysföretagets CB Insights senaste kalkyl på allvar kommer endast 25 procent av sådd-investeringarna att följas av en A-runda. På andra sidan myntet väntar 190 bolags misslyckande.

Det skulle kunna betyda slutet för en svensk startup varannan dag under 2017. 

Låt oss hoppas att det inte blir så.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post