Hoppa till innehållet

“Nästan 200 svenska startups får ett tufft 2017”

Grattis alla techbolag och investerare för ännu ett kapitalrekord. Såddpengarna kan däremot ge en sur eftersmak nästa år, skriver Di Digitals Mimi Billing.

Mimi Billing är reporter på Di Digital.
Mimi Billing är reporter på Di Digital.Foto: Jesper Frisk

Det är alltid roligt att höra om att Sveriges techscen blomstrar. Enligt Nordic Tech Lists senaste rapport har 355 techbolag i Sverige tagit in kapital hittills i år. För hela 2015 låg samma siffra på 175, enligt Industrifondens data. 

I slutändan kommer dock de allra flesta startups i hela Sverige att stöta på samma problem – att de behöver ta in mer kapital.

Läs även: Malmö slår Göteborg i tech-investeringar

För ett år sedan gjorde jag ett nedslag i Göteborg då jag träffade ett antal bolag som just startat sin resa. Vissa av dem har fortsatt att växa. Andra har fått göra mindre rundor än de först planerade. Ett antal har försvunnit från radarn. Det är inte speciellt för Göteborg utan händer överallt.

Trots två nya jättefonder och att Avito-grundarna har varit generösa med investeringar kommer kapitalet inte att räcka till alla.

Om vi tittar på de investeringar som skett hittills i år är en stor majoritet såddrundor, vars kapital ger bolagen den initiala skjutsen och ligger på allt från ett par miljoner och uppåt. Bolag med siktet inställt på tillväxt brukar söka investerare för sin A-runda, som ligger mellan 18 och 80 Mkr, nio månader efter sin såddrunda.

Om man håller sig till de givna gränserna har cirka 70 svenska bolag tagit in minst 18 Mkr hittills i år. Det lämnar återstående drygt 250 bolag på såddnivå. Och året är inte ens över.

Frågan är hur alla de här bolagen ska lyckas få tag i kapitalstarka investerare som vill investera minst 20 Mkr inom ett år?

Trots att EQT Ventures och Northzones har skapat två nya jättefonder och Avito-grundarna har varit generösa med investeringar kommer kapitalet inte att räcka till alla.

Det skulle kunna betyda slutet för en svensk startup varannan dag under 2017.

Om man ska ta analysföretagets CB Insights senaste kalkyl på allvar kommer endast 25 procent av sådd-investeringarna att följas av en A-runda. På andra sidan myntet väntar 190 bolags misslyckande.

Det skulle kunna betyda slutet för en svensk startup varannan dag under 2017. 

Låt oss hoppas att det inte blir så.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera