Hoppa till innehållet

Nätbedragaren kartlade den svenska finanseliten

Med Telias e-legitimationer blåste mannen Sveriges mest förmögna på miljoner. Nu har han dömts. Idag kan Di Digital avslöja listan över finansmännen som kan ha stått näst på tur.

Mats Arnhög, Christer Gardell, Börje Ekholm, Pär Boman, Per Strömberg och Johan Karlström är bland finansprofilerna i kartläggningen.
Mats Arnhög, Christer Gardell, Börje Ekholm, Pär Boman, Per Strömberg och Johan Karlström är bland finansprofilerna i kartläggningen.Foto: Dagens Industri

I höstas avslöjade Di hur bedragare stulit mer än 5 miljoner kronor från de svenska näringslivsprofilerna Christer Gardell och Mats Arnhög med hjälp av e-legitimationer från Telia.

I slutet av april dömdes huvudmannen i bedrägeriet till fyra års fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Men kuppen kunde ha fått långt större konsekvenser om inte polisen slagit till i tid. Det visar Di Digitals granskning av fallet.

Läs även: Den stora blåsningen - hela reportaget om miljonbedrägeriet

Vid en husrannsakan i huvudmannens bostad i Södertälje beslagtogs tre datorer. På två av dem fanns spår av en omfattande kartläggning av topparna i den svenska finansvärlden.

Information om bolagsengagemang, inkomster och bostadsadresser hade samlats in om flera av personerna. Bland namnen märks Börje Ekholm, tidigare vd för Investor, Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman samt Anders Sundström, styrelseordförande Swedbank och tidigare näringsminster. Även Mats Arnhögs och Christer Gardells namn förekommer.

I webbläsarens bokmärkesfält fanns länkar sparade till tidningen Veckans Affärers lista över Sveriges 136 miljardärer, samt en länk till en Aftonbladet-artikel med rubriken Sveriges 200 rikaste.

“Mitt intryck är att man trålat efter personer som det kan vara möjligt att komma åt pengar ifrån”, säger Jonas Svanfeldt, åklagaren i fallet.

"Mitt intryck är att man trålat efter personer som det kan vara möjligt att komma åt pengar ifrån."

De stulna pengarna slussades ut via ett konto i SBAB bank, som bedragarna öppnat med hjälp av de stulna e-legitimationerna. Därifrån flyttades de via två skalbolag – till synes förvärvade enbart för att stå som mellanhänder i kuppen – och sen vidare till ett tjugotal olika individer, boende i Södertäljeområdet.

En av de misstänkta i fallet köpte kort efter kuppen en Bentley Continental GT, årsmodell 2008, för 750 000 kronor. En annan växlande in 174 000 kronor till spelmarker på Casino Cosmopol i Stockholm, enligt polisens förundersökning.

Polisen har bara lyckats kräva in och återlämna en bråkdel av de stulna pengarna. Ett antal miljoner kronor har spårats till bankkonton i Luxemburg, uppger poliskällor för Di.

Både Avanza och SBAB, de banker som drabbades av bedrägeriet, kopplade omedelbart bort Telias e-legitimation från sina respektive sajter när kuppen uppdagades. Även Telia ströp möjligheten för privatpersoner att beställa e-legitimationer och återkallade de som skickats ut under 2014. Än idag är tjänsten avstängd.

Ingen av bankerna har idag för avsikt att återuppta samarbetet med Telia.

Om Telia skulle komma tillbaka och skärpa sina rutiner runt utlämning så är vi givetvis beredda att ta den dialogen, men vi är inte där än”, säger Fredrik Ohlsson, säkerhets- och operativ riskchef på SBAB Bank.

“Förtroendet är helt centralt för sådana här system. Sjunker allmänhetens förtroende för digitala identiteter så vore det enormt olyckligt”, säger Martin Tivéus, vd på Avanza.

Kuppen kommer som ett hårt slag mot Telias e-legitimation, som redan för en tynande tillvaro på marknaden jämte dominanten BankID. Majoriteten av Telias affär kommer från avtal med myndigheter, till exempel Skatteverket. Vad gäller e-legitimationer för privatpersoner har bolaget en marknadsandel på bara några få procent.

2015 räknar bolaget Finansiell ID-teknik, som står bakom BankID, med att 6,5 miljoner svenskar kommer att genomföra mer än en miljard inloggningar med systemet. Det motsvarar intäkter för bankerna, som tar en fast summa i betalt per inloggning, på flera hundra miljoner kronor.

Teliasonera skriver i ett mejl till Di att bolaget har för avsikt att fortsätta tillhandahålla e-legitimationer för privatmarknaden. Hur den nya utlämningsformen ska se ut har företaget inget svar på.


Topparna som blev kartlagda

Vid en husrannsakan hos huvudmannen i bedrägeriet hittade polisen spår efter en omfattande kartläggning av topparna i det svenska näringslivet. I flera fall tycks uppgifter om inkomster, bostadsadress och bolagsengagemang ha samlats in.

Bland namnen märks:

  • Börje Ekholm, tidigare vd Investor
  • Matti Kinnunen, tidigare operativ chef. Carnegie
  • Anders Sundström, styrelseordförande Swedbank och tidigare näringsminister
  • Johan Malmqvist, tidigare vd Getinge
  • Pär Boman, styrelseordförande Handelsbanken
  • David Magnusson, styrelseordförande SBAB
  • Per Strömberg, styrelseordförande ICA banken och ICA Sverige
  • Johan Karlström, vd Skanska
  • Gunnar Hjelmstedt, styrelseordförande Schibsted Media, Hitta.se
  • Tom Persson, arvtagare till H&M
  • Christer Gardell, styrelseordförande Cevian Capital
  • Mats Arnhög, styrelseordförande Active Biotech, Sturehof

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera