Hoppa till innehållet

Nätläkaren Min Doktor tar in 218 miljoner

Det uppmärksammade Malmöbolaget Min Doktor tar in 218 miljoner kronor i en nyemission. Investeringsrundan leddes av EQT Ventures, kan Di Digital avslöja.

Magnus Nyhlén, medgrundare av Min Doktor, och EQT Ventures Lars Jörnow.
Magnus Nyhlén, medgrundare av Min Doktor, och EQT Ventures Lars Jörnow.Foto: Kollage.

Det är genom en riktad nyemission till befintliga ägare som den digitala vårdgivaren Min Doktor (NTL) nu tar in 218 miljoner kronor. 

Kapitaltillskottet ska användas för att fortsätta utveckla företagets produkter samt för en internationell lansering på nya marknader.

”Vi är väldigt glada att kunna presentera denna nyemission tillsammans med EQT Ventures. De är långsiktiga ägare som satsar på vår tillväxt och tror på vår förmåga att skala upp verksamheten och ge fler länder tillgång till digital vård”, säger grundaren Magnus Nyhlén, i en kommentar.

Min Doktor erbjuder digital läkarvård. Med hjälp av skriftlig kommunikation, telefonsamtal eller videolänk kan läkarna ge en diagnos och skicka recept direkt till mobilen. Bolaget grundades 2013 och har sedan starten hanterat cirka 80 000 patientärenden. 

Läs även: Ersättningen till digitala vårdcentraler kan halveras 

”Digitaliseringen av vården har bara börjat och mycket kommer att hända på området den närmaste tiden. Det är viktigt att aktörerna i denna bransch är långsiktiga, håller hög kvalitet och erbjuder en tjänst som kunderna uppskattar – alla områden där Min Doktor är ledande”, säger Lars Jörnow, partner på EQT Ventures. 

”Under det senaste året har Min Doktor gått från ett litet digitalt vårdbolag till att vara det naturliga valet för tiotusentals patienter i Sverige, och vi tror att detta bara är början på bolagets resa. EQT Ventures ser fram emot att fortsatt vara med och stötta Min Doktor på vägen att bli ett av Europas ledande primärvårdsbolag.”

Så sent som i december stod det klart att Min Doktor tagit in 45 miljoner kronor. Bland investerarna fanns då ordföranden Christian W Jansson, som gick in med 11 Mkr, samtidigt som den andra storägaren EQT Ventures gick in med 17 Mkr. Då värderades bolaget till 289 Mkr. 

I december fick Charlotta Tönsgård lämna vd-posten. Bolaget väntar nu på att tillsätta en ny vd.

Läs mer: VD:n tvingas bort från Min Doktor

Nyheten om storinvesteringen i Min Doktor kommer samtidigt som att bolaget granskas hård i många medier. Dagens Nyheter har bland annat rapporterat om skenande kostnader för digitala vårdcentraler och avslöjat att Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill halvera ersättningen till de digitala vårdgivarna. 

Läs även: Ersättningen till digitala vårdcentraler kan halveras  

De digitala vårdcentralerna har också kritiserats för bland annat överförskrivning av antibiotika, rapporterar Dagens Arena. Enligt en nyligen publicerad granskning genomförd av Region Jönsköping lever Kry och Min Doktor inte upp till fastställda riktlinjer för att diagnosticera halsfluss och lunginflammation med resultatet att antibiotika skrivs ut alltför lättvindigt.

”Eftersom vi är först ut att utmana en mycket traditionell bransch, där andra vårdgivare inte är lika digitaliserade, och det ännu finns mycket få studier på området, är vi väl medvetna om att allt vi gör är lätt att ifrågasätta eftersom det inte går att jämföra med den verklighet som finns i den offentliga vården”, skriver Min Doktors affärsutvecklingschef Daniel Persson i en kommentar till Di Digital.

”Tyvärr är dialogen inte alltid konstruktiv och alla våra fakta tas inte alltid med i jämförelserna, men vi tror att ärlighet och öppenhet vinner i längden. Vi välkomnar fler studier och jämförelser och bidrar gärna med våra data.”

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera