Nej, Facebook bygger ingen ogilla-knapp – däremot en empatiknapp

Driftavbrott stor risk för många företag SPONSRAT AV Coromatic

Jackpot för grundarna när Playtech köper Quickspin

Bloglovin' tar in 35 miljoner i nytt kapital

C More plockar in TV4 – utmanar Viaplay

Nej, Facebook bygger ingen ogilla-knapp – däremot en empatiknapp

Foto: Skärmdump Facebook/Vimeo
Den länge efterlängtade ogillaknappen på Facebook ska enligt glada rubriker äntligen vara på gång. Men Mark Zuckerberg säger uttryckligen att det inte är en sådan man bygger – utan istället en funktion för att visa empati.
Facebook
Twitter
E-post
Öka textstorlek

Allt i livet går inte att gilla. Ändå är det den enda emotionella funktionen vi varit hänvisade till på Facebook, ända sedan gilla-knappen introducerades 2009. Men nu offentliggör Mark Zuckerberg att man bygger på en ny funktion.

"Människor har efterfrågat en ogillaknapp i många år... I dag kan jag faktiskt berätta att vi arbetar på den, och att vi snart kommer införa testvarianter på den", sade han på måndagen i en av sina traditionella frågestunder

Medier gick snabbt i spinn över den nya ogillaknappen, men det som framgått mindre tydligt är att det i själva verket inte alls är någon ogillaknapp Facebook tänker införa. Zuckerberg fortsatte under frågestunden med att beskriva knappen som en empatiknapp.

"Alla ögonblick är inte bra ögonblick, eller hur? Och om du delar något som är ledsamt, som till exempel om den pågående flyktingkatastrofen eller att en familjemedlem har gått bort, så kanske det inte känns bra att gilla den posten."

LÄS MER: Du kan inte ogilla den här artikeln

Techcrunch föreslår att den nya knappen skulle kunna kallas för en ledsen- eller beklagarknapp, det vill säga som i att den symboliserar uttrycket "jag är ledsen att höra detta". Facebook skulle, enligt Techcrunchs gissning, kunna aktivera den knappen när det automatiska systemet märker att en post innehåller signalord för en sorglig eller ledsam händelse.

Se filmen från frågestunden där Mark Zuckerberg beskriver den nya knappen.

139401042

Facebook
Twitter
E-post