Hoppa till innehållet

Neo Technology: ”Vi lyfter nog in en miljard till”

Malmöbolaget hjälper Nasa att ta sig till Mars och Walmart med deras e-handel. Senast nästa år ska Neo Technology vara en enhörning. Samtidigt kastar insidermisstankarna mot en av storägarna en skugga över bolaget.  

Locket på. Lars Nordwall, verksamhetschef på Neo Technology, vill inte kommentera huruvida brottsåtalade delägaren Ola Rollén sitter i dess styrelse.
Locket på. Lars Nordwall, verksamhetschef på Neo Technology, vill inte kommentera huruvida brottsåtalade delägaren Ola Rollén sitter i dess styrelse.Foto: Hampus Andersson

Försäljningen och personalstyrkan växer och kapitalet flödar in i kassan – senast från den insidermisstänkta finansmannen Ola Rollén och hans Greenbridge Capital (NTL).

Nu måste Neo Technology (NTL) bara förklara för världen vad det är man sysslar med.

”Det är jätteviktigt. Om inget vet om vad vi gör kommer vi fortfarande vara en liten spelare”‚ säger Lars Nordwall, verksamhetschef på Malmöbolaget.

Under 2017 eller 2018 kommer vi att värderas som en unicorn

Ju fler kunder som offentliggör sina samarbeten med databasbolaget, desto bättre. Än så länge har kunder som Adidas, Telia, Airbus och detaljhandelsjätten Walmart pratat öppet om Neo Technologys grafdatabaser. Liksom journalistnätverket ICIJ.

Men Neo Technology har en hel drös internationella storkunder som än så länge är hemliga.

Läs mer: Svensk startup knäckte Panama-läckan 

Sedan starten vid millennieskiftet har Neo Technology utvecklat ett databasverktyg, designat för att hantera och analysera stora mängder data. Inspirationen kommer från den mänskliga hjärnan och hur den hanterar information.

På kort tid kan ett företag som Walmart söka igenom 50 eller 100 datakällor och därefter presentera en vara som finns i lager, som går att leverera inom en dag och som den som surfar på sajten kanske har skrivit positivt om på nätet, till exempel på Twitter eller en offentlig Facebook-sida.

En annan kund är rymdmyndigheten Nasa, som uppger att Neos verktyg besparade dem två år av arbete på Mars-farkosten Orion.

Naturligtvis kommer vi att nyttja Ola Rolléns erfarenhet

”Så fort vi har en kund som presenterar sitt use case får vi nya kunder som ringer till oss samma dag”, säger Lars Nordwall.

I november framkom det att Hexagon-chefen Ola Rolléns riskkapitalbolag Greenbridge hade varit med och investerat totalt 320 miljoner kronor i Neo Technology. Samtidigt satt finansmannen häktad i Oslo, misstänkt för insiderhandel, något som kastat en skugga över Neo Technology i svensk affärspress.

Läs mer: Ola Rollén storinvesterar i Neo Technology 

Rättegången mot Hexagons vd väntas inledas i slutet av oktober i år, enligt Reuters. Neo Technologys Lars Nordwall bekräftar att Greenbridge har en representant i bolagets styrelse men vill inte kommentera om platsen är Ola Rolléns.

”Jag kommenterar inte specifika styrelsemedlemmar”, säger Lars Nordwall.

Han säger dock att Ola Rolléns kompetens nyttjas inför den planerade börsnoteringen i USA 2020.

”Naturligtvis kommer vi att nyttja hans erfarenhet.”

En gängse uppfattning om den amerikanska börsen är att den helst tar emot bolag med minst 100 miljoner dollar i omsättning. Dit hoppas Neo ha nått 2020.

I år omsätter bolaget mellan 25 och 50 miljoner dollar, säger Lars Nordwall. Tillväxttakten ska ligga på minst 70 procent. Det innebär att databasbolagets pessimistiska prognos ger en omsättning på 123 miljoner dollar 2020.

Läs mer: Miljardvärdering för Neo Technology när Almi säljer av 

Neo Technology kommer inte att gå med vinst på helåret 2017, enligt Lars Nordwall. Men han räknar med att Neo Technology blir en enhörning, med en värdering på minst 1 miljard dollar, senast nästa år.

”Någon gång under 2017 eller 2018 kommer vi att värderas som en unicorn. Men det är förutsatt att någon vill gå in på den värderingen”, säger Lars Nordwall. 

Neo Technology har i dag 145 anställda men satsar på att vara 200 personer vid årets slut. En tredjedel av personalen kommer då att finnas i Malmö, där merparten av utvecklingen sker.

Men expansionen kostar. Planen är att ta in mer kapital inför noteringen.

”Jag kan utan tvekan se att vi lyfter in ytterligare en miljard kronor. Det kommer troligen hända. Inte 2017, men under de kommande åren”, säger Lars Nordwall.

Lyssna även på: Digitalpodden: ”Dude, it's a f*cking database” 

NTL-länkarna i texten går till nordictechlist.com, en databas med investerarna, bolagen och entreprenörerna inom den nordiska techsektorn.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera