Hoppa till innehållet

NFT går in i nytt leasingbolag

Riskkapitalbolaget NFT Ventures investerar mellan 7-10 Mkr i Leaseonline, som förmedlar leasade bilar på nätet. Bolaget startades av två avhoppare från Toyota Sweden.

Johan Lundberg, vd NFT Ventures
Johan Lundberg, vd NFT VenturesFoto: Joey Abrait

NFT Ventures fortsätter att utmärka sig som en av Sveriges främsta investerare inom det växande området för ”fintech”, eller finansiell teknik. Efter investeringar i lån- och finansbolag som Lånbyte, Toborrow och Tessin har man nu vänt blicken mot branschen för leasade bilar.

Under onsdagen stod det klart att NFT köper in sig i nystartade Leaseonline.se, som jobbar i gränslandet mellan bil- och finansbranschen. Bolaget grundades for ett år sedan och tjänsten lanseras i mars. Hur mycket NFT går in med är hemligt, men enligt Di:s källor rör det sig om 7-10 Mkr för 20-30 procent av bolaget.

”Vi ser att privatleasing utgör cirka 10 procent av den svenska marknaden idag, mot 44 procent i Tyskland. Trenden går från att köpa, till att leasa, låna eller dela bil”, säger Johan Lundberg, vd för NFT Ventures.

Läs mer: Sajten som gör dig till fastighetsmogul

Bakom Leaseonline står Sverker Andersson och Sverker Carlsson, som fram till i fjol var kollegor på Toyota Sweden.

Bägge grundarna har lång erfarenhet från både bilmarknaden och it-branschen. Sverker Andersson var vd för Bilweb.se i slutet av 90-talet och Sverker Carlsson har en bakgrund från it-bolag som Icon Medialab, Abel & Baker och Hyper Island.

Målet med Leaseonline är att hjälpa kunder att söka, jämföra och välja privatleasingbil på nätet. Bolaget äger inga egna bilar utan tjänar pengar på olika förmedlingsavgifter. Närmaste konkurrenten är Carplus.

Läs mer: Ny utmanare inom digitala lån

”Carplus ägs av ett bilbolag som heter Hedin Bil. Vi är oberoende och hoppas erbjuda ett bredare erbjudande än de gör, med fler märken att välja på. På sikt ska man kunna hitta alla märken hos oss”, säger Sverker Andersson.

NFT Ventures startades i september 2014 med pengar från Bonnier News, som även äger Dagens Industri. Första fonden består av cirka 200 Mkr, varav hälften redan investerats i 14 portföljbolag, varav nio är officiella.

”Vi investerar bara i fintech. Vi vill ta en position i nästa generations banktjänster”, säger vd Johan Lundberg.

NFT Ventures reser just nu pengar till sin andra fond, som man hoppas ska innehålla lika mycket som den första.

”Inom en snar framtid ska vi resa en fond av samma storlek som vår första. Vem som investerar är inte klart ännu. Men vi vill ha in fler delägare och söker pengar från både svenska och utländska investerare”, säger Johan Lundberg.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera