Hoppa till innehållet

NFT går in i nytt leasingbolag

Riskkapitalbolaget NFT Ventures investerar mellan 7-10 Mkr i Leaseonline, som förmedlar leasade bilar på nätet. Bolaget startades av två avhoppare från Toyota Sweden.

Johan Lundberg, vd NFT Ventures
Johan Lundberg, vd NFT VenturesFoto: Joey Abrait

NFT Ventures fortsätter att utmärka sig som en av Sveriges främsta investerare inom det växande området för ”fintech”, eller finansiell teknik. Efter investeringar i lån- och finansbolag som Lånbyte, Toborrow och Tessin har man nu vänt blicken mot branschen för leasade bilar.

Under onsdagen stod det klart att NFT köper in sig i nystartade Leaseonline.se, som jobbar i gränslandet mellan bil- och finansbranschen. Bolaget grundades for ett år sedan och tjänsten lanseras i mars. Hur mycket NFT går in med är hemligt, men enligt Di:s källor rör det sig om 7-10 Mkr för 20-30 procent av bolaget.

”Vi ser att privatleasing utgör cirka 10 procent av den svenska marknaden idag, mot 44 procent i Tyskland. Trenden går från att köpa, till att leasa, låna eller dela bil”, säger Johan Lundberg, vd för NFT Ventures.

Läs mer: Sajten som gör dig till fastighetsmogul

Bakom Leaseonline står Sverker Andersson och Sverker Carlsson, som fram till i fjol var kollegor på Toyota Sweden.

Bägge grundarna har lång erfarenhet från både bilmarknaden och it-branschen. Sverker Andersson var vd för Bilweb.se i slutet av 90-talet och Sverker Carlsson har en bakgrund från it-bolag som Icon Medialab, Abel & Baker och Hyper Island.

Målet med Leaseonline är att hjälpa kunder att söka, jämföra och välja privatleasingbil på nätet. Bolaget äger inga egna bilar utan tjänar pengar på olika förmedlingsavgifter. Närmaste konkurrenten är Carplus.

Läs mer: Ny utmanare inom digitala lån

”Carplus ägs av ett bilbolag som heter Hedin Bil. Vi är oberoende och hoppas erbjuda ett bredare erbjudande än de gör, med fler märken att välja på. På sikt ska man kunna hitta alla märken hos oss”, säger Sverker Andersson.

NFT Ventures startades i september 2014 med pengar från Bonnier News, som även äger Dagens Industri. Första fonden består av cirka 200 Mkr, varav hälften redan investerats i 14 portföljbolag, varav nio är officiella.

”Vi investerar bara i fintech. Vi vill ta en position i nästa generations banktjänster”, säger vd Johan Lundberg.

NFT Ventures reser just nu pengar till sin andra fond, som man hoppas ska innehålla lika mycket som den första.

”Inom en snar framtid ska vi resa en fond av samma storlek som vår första. Vem som investerar är inte klart ännu. Men vi vill ha in fler delägare och söker pengar från både svenska och utländska investerare”, säger Johan Lundberg.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera