Hoppa till innehållet

”Niklas Zennström och Stina Bergfors har förnyat H&M:s styrelse”

H&M anses ligga efter med e-handeln. Men till sitt förfogande har klädjätten två av börsens starkast lysande digitala stjärnor.

Stina Bergfors, tidigare Sverigechef på Google, och Skype-grundaren Niklas Zennström sitter båda i H&M:s styrelse.
Stina Bergfors, tidigare Sverigechef på Google, och Skype-grundaren Niklas Zennström sitter båda i H&M:s styrelse.Foto: Sammy Steen/Rebecka Uhlin

Aktieanalytikerna ser i dag ljummet på H&M, som sedan 2015 har sett sin aktiekurs falla med drygt 40 procent.

En anledning är att modejätten anses ha halkat efter inom e-handel, en marknad där europeiska jättar som Zalando tagit på sig ledartröjan.

Kombinationen av dessa två är väldigt intressant

I sin styrelse har dock H&M några av börsens starkast lysande digitala stjärnor: Niklas Zennström, grundaren av Skype och riskkapitalbolaget Atomico, och Googles tidigare Sverige-chef Stina Bergfors.

Därmed besitter en fjärdedel av H&M:s styrelse digital spetskompetens. Det är nästan fyra gånger högre än snittet för samtliga storbolag på Stockholmsbörsen. Det visar Di Digitals granskning.

Läs mer: Underkänt: Storbolagens digitala kompetens sjunker

Niklas Zennström och Stina Bergfors rekryterades som ett led i att föryngra H&M:s styrelse, som tidigare inte omsatt särskilt många ledamöter genom åren. Niklas Zennström ersatte Kinneviks dåvarande vd Mia Brunell Livfors i styrelsen för drygt tre år sedan.

”Det intressanta med Niklas är att han fortfarande lever i teknikspåret. Han får hela tiden en tillförsel av ny kunskap genom bolagen han arbetar med. Det är viktigt. Annars består styrelser ofta av personer som har lämnat en befattning inom ett visst område”‚ säger Jan Andersson.

I fjol rekryterade modejätten Stina Bergfors, som då var vd för onlinevideonätverket United Screens.

”Niklas är duktig på själva tekniken och dess applikationer medan Stina har jobbat på Google och vet hur man skalar upp tekniken. Det är just det som H&M behöver, att gå från marknad till marknad. Där är Stina väldigt duktig. Kombinationen av dessa två personer är väldigt intressant.”

Räcker det för H&M att ha 2 av 7 styrelseledamöter med digital spetskompetens?

”Jag tror det. H&M är primärt inget it-företag som säljer it-lösningar utan ett bolag som använder den digitala tekniken för att vässa sitt koncept att sälja olika konsumentprodukter.”

Inför den senaste stämman valde ni att inte välja in någon ny ledamot. Varför inte det?

”De senaste sju–åtta åren har vi fokuserat på att förnya och föryngra en styrelse vars medlemmar historiskt sett har funnits där länge. Sussi Kvart tjänstgjorde i 18 år, Melker Schörling i 19 år. Fyra av våra sju medlemmar har tillkommit sedan 2014. Att ta in en ytterligare person kunde bli lite väl mycket på kort sikt. Vi ville låta styrelsen få lite arbetsro.”

Läs mer: Underkänt: Storbolagens digitala kompetens sjunkerFoto:
Med makt att förändra. Till vänster Ramsay Brufer, vars Alecta sitter i 14 valberedningar. Jens Henriksson (th), vd på Folksam, är ordförande i Swedbanks valberedning. I mitten Suzanna Sandler, vd för Styrelseakademien. Foto: Press


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera