Hoppa till innehållet

Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man

Över 90 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, visar Di Digitals granskning. Andelen kvinnliga entreprenörer som får in riskkapital är försvinnande liten.

Över 90 procent av det senaste årets riskkapitalinvesteringar i svenska techbolag går till bolag med manliga grundare, visar Di Digitals granskning.
Över 90 procent av det senaste årets riskkapitalinvesteringar i svenska techbolag går till bolag med manliga grundare, visar Di Digitals granskning.Foto: Grafik: Anna Byström

Under årets tre första kvartal investerades över 8 miljarder kronor i den glödheta svenska internet- och startupsektorn, enligt en sammanställning från Industrifonden. Jämställdhet har länge varit en brännande fråga i branschen, och initiativ som Techeq och Geek Girl Meetup får stöd och sponsorpengar från några av sektorns mest tongivande företag och organisationer.

Men när det kommer till riskkapitalet, den ekonomiska motorn bakom den senaste tidens kraftiga tillväxt, är verkligheten en annan. Halva Sveriges befolkning finns nästan inte representerad alls i statistiken.

I en granskning har Di Digital gått igenom samtliga investeringar i svenska tech- och internetbolag som gjorts sedan årsskiftet av riskkapitalbolagen Northzone, Creandum, Moor och GP Bullhound, samt statliga Almi Invest, Vinnova och Industrifonden.

Vi har även granskat samtliga investeringar som gjorts inom ramen för acceleratorprogrammen hos Sting, The Springfield Project och Chalmers Ventures.

Bland de 106 företag som tagit in kapital från investerarna i vår granskning är 93 procent av grundarna män. 94 bolag har enbart manliga grundare. Endast tolv bolag har en eller flera kvinnliga grundare.

Bara tre av bolagen har enbart kvinnliga grundare. Av sammanlagt 227 grundare är enbart 15 kvinnor.

Bland de 106 företag som tagit in kapital från investerarna i vår granskning är 93 procent av grundarna män. Bara tre av bolagen har enbart kvinnliga grundare.

Skevheten är påtaglig inte bara bland de privata aktörerna. Även de statliga riskkapitalfonderna gör den övervägande majoriteten av sina investeringar i bolag med manliga grundare, visar vår granskning.

Bara ett av de 20 techbolag som statliga Almi Invest investerat i har en kvinnlig grundare. Statliga Vinnova har den högsta andelen kvinnliga medgrundare i bolagen de investerat i. Av 30 techbolag har sex av dem en kvinnlig medgrundare.

”Det är så här det ser ut. Vi jobbar både långsiktigt och kortsiktigt med hur vi fördelar stöd till företag. Långsiktigt ser vi över våra bedömningsprocesser och vår kommunikation och vilka förebilder vi lyfter fram. Kortsiktigt har vi sett till att våra bedömningspaneler alltid består av 40/60 andelar män och kvinnor”, säger Jenni Nordborg, avdelningschef på Vinnova.

STING, som delvis finansieras av offentliga medel, investerar via ängelnätverket Propel Capital mellan 250 000 och 300 000 kronor i en stor andel av de bolag som antas till acceleratorprogrammet STING Accelerate. STING är också partner till flera jämställdhetsinitiativ i branschen.

Men organisationens eget facit i år är långt ifrån smickrande. Av de 15 tech- och internetrelaterade bolag som har fått kapital inom ramen för acceleratorprogrammet i år har endast ett – det sociala nätverket Happytail för hundälskare – ett kvinnligt grundarteam. Ytterligare en kvinnlig medgrundare finns med i bolaget Market2Member.

”Det finns en kraftig dominans av manliga innovatörer. Det kan vi även se på andelen kvinnor som läser till programmerare och utvecklare på universiteten. Redan där finns det ett jätteproblem”, säger Pär Hedberg, grundare och vd på STING.


Riskkapitalbolagen Northzone och Creandum – två av de mäktigaste aktörerna på den svenska techscenen – har satsat pengar i totalt 17 svenska bolag sedan årsskiftet. Samtliga grundare i samtliga bolag är män.

”Vi försöker göra något åt det genom att jobba med våra egna fördomar. Samtidigt behöver vi titta på 100 bolag för att göra en investering och vi saknar en volym av kvinnliga entreprenörer. Sållningen är väldigt hård”, säger Pär-Jörgen Pärson, partner på Northzone.

Pär-Jörgen Pärson tillägger dock att Northzone investerat i flera framgångrika startups ledda av kvinnor, dock utanför Sverige.

Riskkapitalbolaget Moor har sedan årsskiftet investerat i sex svenska bolag. Bara ett av dem har en kvinnlig medgrundare. Kerstin Cooley, partner på Moor, påpekar dock att fördelningen ser annorlunda ut över tid. I fjol fanns kvinnliga medgrundare i två av de fem svenskgrundade bolag som Moor gick in i. 

Riskkapitalbolagen Northzone och Creandum – två av de mäktigaste aktörerna på den svenska techscenen – har satsat pengar i totalt 17 svenska bolag sedan årsskiftet. Samtliga grundare i samtliga bolag är män.

Sofia Falk är grundare av Wiminvest och en av initiativtagarna till Battle of the numbers, som syftar till att öka mångfalden i företag. Hon anser att skevheten till stor del kan kopplas till vem som väljer ut vilka bolag det är värt att satsa på.

”Vem har tolkningsföreträde kring vad som är kompetens, potential och vad som är en bra idé? Vi jobbar mycket med omedvetna fördomar ute på företag. Att inte ha perspektivet av att vara kvinna eller de behov eller möjligheter det innebär när man värderar nya idéer, då tror jag att man missar många bra affärer”.

Läs även: Kommentar: "Sämre könsfördelning betyder sämre affärer"

(Rättelse) Tidigare uppgavs felaktigt att Moor enbart investerat i bolag med manliga grundare under 2015. Det stämmer inte. Bolaget har gjort sex investeringar i svenska bolag sedan årsskiftet, varav en i ett bolag med en kvinnlig medgrundare. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera