Hoppa till innehållet

Nordea skissar på fintech-plattform – ”ska bli som App Store”

EU-direktivet PSD2 tvingar bankerna att öppna upp sin data för fintech-utmanare. Nu lovar Nordeas Gunnar Berger att banken ska bli ett App Store och öppna upp för samarbeten med hundratals fintech-bolag redan 2020. 

Gunnar Berger, chef för betalningskanaler på Nordea
Gunnar Berger, chef för betalningskanaler på NordeaFoto: Oskar Omne

Bankvärlden står inför en omvälvande förändring. Det menar Gunnar Berger, chef för betalningskanaler på Nordea och syftar på är EU-direktivet PSD2 som införs i januari 2018. Direktivet tvingar banker att lämna ut sina kunders data till tredjepartsbolag om kunden ber om det.

Läs mer: Nordea lanserar plattform för crowdfunding

”Det här är det största som hänt bankvärlden sedan internet. Kanske är det till och med större”, sa han vid Dagens Industris fintech-konferens under torsdagen.

Jag gissar att vi har 100 samarbeten 2020

I klartext innebär detta att små fintechbolag som sparappen Tink, pensionsappen Kollektiva eller aktieappen som Sigmastocks kan sälja in sina tjänster till Nordeas 11 miljoner kunder – och få all Nordeas data om dem om de lyckas värva dem.

”Vi äger inte kundens data längre. Det är kunden som äger sin data”, säger Gunnar Berger.

Han menar att många banker kommer försöka motverka effekterna av PSD2. Men på Nordea är man fast besluten om att omfamna framtiden.

”Apple konkurrerade ut Nokia inte genom sin Iphone. Det var App Store som gjorde att Nokia slogs ut! Vi måste lära oss av det”, säger han.

Vi kan erbjuda dem tillgång till Nordeas 11 miljoner kunder

Tanken är alltså att Nordea ska bygga ett App Store för banktjänster. Exakt hur detta ska se ut vet inte Gunnar Berger i dagsläget. Men oavsett måste man anpassa sina API:er för dessa små konkurrenter. Poängen är att Nordea ska göra allt för att hitta olika typer av samarbeten med dagens och morgondagens fintechbolag.

”Vi kan erbjuda dem tillgång till Nordeas 11 miljoner kunder, stor kunskap om regleringar och en fantastiskt bra säkerhet”, säger han.

Hur man ska tjäna pengar på detta är inte heller klart. Det kan handla om att dela på intäkter, men lika gärna om att Nordea får använda fintechbolagen för att sälja in sina produkter.

”Säg att vi samarbetar med en app som säljer resor. Vi har jättebra produkter för valutaväxling till exempel”, säger han.

Nordea kommer även att investera i fintechbolag, enligt Gunnar Berger. Banken har redan idag egna acceleratorprogram för startupbolag. Men han är ändå övertygad att merparten av ”Nordeas App Store” kommer utgöras av externa bolag.

”Jag gissar att vi har 100 samarbeten 2020”, säger han.

Han tror att Nordea har stora möjligheter att växa med dessa avtal.

”Vi når ju nya kunder. Dessutom tror jag folk vill ha sina pengar på ett enda, säkert ställe och det är banken”, säger han.

Debatt: Dags för Riksbanken att starta en fintech-accelerator

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera