Hoppa till innehållet

Nordeas Stockholmskontor blir nytt startupcentrum

AMF Fastigheter satsar 100 miljoner kronor på att bygga om Nordeas gamla kontor i centrala Stockholm till ett centrum för snabbväxande teknik- och internetbolag. iZettle, Fishbrain, Resolution Games och Google står redan på kundlistan.

I Nordeas gamla lokaler i centrala Stockholm växer ett nytt centrum för teknik- och internetbolag fram.
I Nordeas gamla lokaler i centrala Stockholm växer ett nytt centrum för teknik- och internetbolag fram.Foto: Jack Mikrut

Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, navigerar vant förbi vindorna med elkabel och pallarna med isoleringsmaterial. Fastigheten på Malmskillnadsgatan 44 liknar idag mest en byggplats, men var fram till i fjol en del av storbanken Nordeas huvudkontor i staden.

Vid årsskiftet ska huset vara redo att välkomna de första nya hyresgästerna.

“När folk flyttar på sig uppstår det möjligheter. Det gav oss en chans att tänka annorlunda”, säger Mats Hederos.

Mats Hederos (tv), vd AMF Fastigheter och Patrick Mesterton (th), vd Epicenter. Foto: Jack Mikrut.

Tillsammans med Epicenter, som sedan tidigare driver fastigheten med samma namn ett par kvarter bort, storsatsar nu AMF Fastigheter på att profilera adressen som centrum för Stockholms snabbväxande teknik- och internetsektor.

Företaget satsar ungefär 100 miljoner kronor på att renovera den 30 000 kvadratmeter stora kontorsytan. Drygt 11 000 kvadratmeter fördelat på fyra våningsplan vigs åt kontorsplats för snabbväxande teknik- och startupföretag.

Fyra våningsplan på totalt 11 000 kvadratmeter vigs åt snabbväxande teknik- och internetföretag. Foto: Jack Mikrut.

Huset görs klart i etapper fram till hösten 2016. På kundlistan finns redan flera bekanta namn för den som följer den svenska startupscenen: Betalföretaget iZettle har redan flyttat sitt huvudkontor till fastigheten. Vid årsskiftet flyttar även King-avhopparen Tommy Palms spelföretag Resolution Games och det sociala nätverket Fishbrain in.

I förra veckan meddelade internetjätten Google att Epicenter blir centrum för den svenska armen av bolagets startup-program Google for Entrepreneurs. Sedan tidigare är storbolag som SEB, Telia, Microsoft, IBM och Tieto medlemmar hos Epicenter.

Enligt uppgift till Di Digital är även Spotify intresserat av plats i lokalerna, jämte det nya huvudkontoret som är under uppbyggnad längre ned på Malmskillnadsgatan. Både AMF och Epicenter avböjer dock att kommentera den uppgiften. 

Förutom kontorsyta så får ”medlemmar” i Epicenter regelbundna föreläsningar och aktiviteter, tillgång till konferenslokaler och annat. “Nätverket och mötesplatsen är en del av värdet”, säger vd Patrick Mesterton. Foto: Jack Mikrut.

Epicenter är noga med att man erbjuder “medlemskap” snarare än regelräta hyresavtal. Förutom kontorsyta ingår regelbundna föreläsningar och aktiviteter, tillträde till konferenslokaler och annat.

“Nätverket och mötesplatsen är en del av värdet. Vi vänder oss dels mot digitala tillväxtbolag, dels mot storbolag som står inför någon form av digital utmaning. Det är gynnsamt för dem att mötas och jobba sida vid sida”, säger Patrick Mesterton, vd och medgrundare för Epicenter.

“Det finns ett behov av ett mer flexibelt förhållningssätt till kontorslokaler. Det handlar om bolag som kanske inte vet om de är 50 eller 100 anställda i ett år, och som inte vet om de kommer ha huvudkontor i Stockholm eller San Francisco. I den struktur vi är vana vid har det varit svårt att få ihop erbjudanden till dem”, säger Mats Hederos.

Det handlar om bolag som kanske inte vet om de är 50 eller 100 anställda i ett år, och som inte vet om de kommer ha huvudkontor i Stockholm eller San Francisco.

Liksom renoveringsprojektet Urban Escape, som pågår ovanpå köpcentrumet Gallerian i centrala Stockholm, är förhoppningen att Malmskillnadsgatan 44 ska ge en av huvudstadens mest förbisedda delar ett ansiktslyft. Klart är också att antalet arbetsplatser för unga startupföretag har mångdubblats i staden på bara ett par år.

Patrick Mesterton vill dock ogärna jämföra Epicenter med rena kontorshotell, ej heller med satsningar som till exempel SUP46, som snabbt etablerat sig som en viktig knutpunkt för Stockholms unga teknikbolag.

“Det handlar om etablerade bolag som har försäljning, efterfrågan och en ambition att växa. Stockholm är en av Europas mest snabbväxande regioner och det pågår en slags frilansrevolution där fler och fler väljer bort traditionella anställningar. Vi vill samla de bolagen och ge dem möjlighet att samarbeta, även med det traditionella näringslivet,” säger Patrick Mesterton.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera