Annons
Lars Terney, partner på Nordic Capitals danska rådgivningsbolag och koordinator för programmet för ägarstöd. Foto: Singularity University.

Nordic Capital skickar chefer till hajpad startupskola

En Volvo XC90 utrustad med Ubers teknik för självkörande bilar. Foto: Uber

Här är de svenska bolagen som tjänar på en förarlös framtid

Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify.

Lendify tar in 20 miljoner från hemlig investerare

Innspires vd Martin Chevalley vill byta ut boxarna mot sin kabel.

Hans startup vill förbättra hotellvistelsen – tar in 20 miljoner

Elon Musk, vd och medgrundare på Tesla.

Tesla i avtal om produktion i Kina

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Nordic Capital skickar chefer till hajpad startupskola

Lars Terney, partner på Nordic Capitals danska rådgivningsbolag och koordinator för programmet för ägarstöd. Foto: Singularity University.
Lars Terney, partner på Nordic Capitals danska rådgivningsbolag och koordinator för programmet för ägarstöd. Foto: Singularity University.
Riskkapitalbolaget Nordic Capital känner flåset i nacken när allt fler branscher digitaliseras. Nu ska chefer och anställda skickas till en hajpad startupskola från Silicon Valley som precis slagit upp portarna i Köpenhamn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”En av de viktigaste sakerna för oss är att få tillgång till den senaste informationen. Saker går så snabbt nu att om man vill vara med i matchen måste man gå ihop med de främsta på området", säger Lars Terney, som är partner på Nordic Capitals danska rådgivningsbolag och koordinator för programmet för ägarstöd.

Singularity University slog 2008 upp portarna i NASA:s forskningspark i Kalifornien. Tankesmedjan och inkubatorn som grundades av bland annat futuristen och Google-profilen Ray Kurweil har sedan dess blivit något av ett tech-mecka dit startups och storbolag vallfärdar för att lära sig det senaste om digitalisering och teknologier som AI, augmented reality och robotar.

Läs även: AR har gått från dröm till hajp – här är de svenska bolagen

Den 1 mars i år öppnade Singularity University en större innovationshubb i den danska huvudstaden. Som första private equity-bolag har Nordic Capital ingått ett partnerskap med startupskolan där pengar byts mot förtur till kurser och program.

Det svenska riskkapitalbolaget som har bland annat Ellos, Gina Tricot, Bambora, Capio och Resurs Bank i portföljen ser samarbetet som ett sätt att driva digitaliseringsagendan framåt i tider då den tekniska utvecklingen accelererar.

”Det behöver väl knappast sägas att Nordic Capital tror att den tekniska utvecklingen som sker just nu kommer att påverka de flesta branscher och företag de närmaste åren. Som ägare är det viktigt att säkra att alla portföljbolag förstår hur de kommer att påverkas av de tekniska framstegen och också omfamnar dem.”

Under innovationshubbens tak kommer en skandinavisk och global fakultet täcka områden som AI, robotar, datasystem och nanoteknologi.

”Snarare än att ha en eller två personer som ska täcka det här komplexa området så har vi valt att samarbeta med SingularityU Denmark som drar från de bästa resurserna från Singularity University i Silicon Valley.”

I utbyte får tankesmedjan finansiellt stöd från Nordic Capital. Men hur mycket vill Lars Terney inte kommentera.

”Vi vill stötta finansiellt men tror även att Nordic Capitals varumärke och bredd på portföljbolag kan hjälpa Singularity att skala upp snabbare."

Nordic Capital tänker skicka både personer från portföljbolagen och från den egna verksamheten på kurser och program. Dels sådana som arbetar med digitala frågor men även sådana som visar intresse eller kompetens.

”Det kan handla om allt från olika talanger till vd:n och styrelseledamöter. De här frågorna är viktiga om man vill göra affärer i morgondagens näringsliv.”

Han menar att banbrytande förändringar, det som på techspråk brukar kallas ’disruption’, ibland kan ske lättare om gruppen som arbetar med dem verkar utanför bolagets vanliga ramar och byråkrati.

”Man kan tänka sig att ett antal personer från något av Nordic Capitals olika portföljbolag får sätta upp projekt hos Singularitys innovationshubb och att det i förlängningen kan ge återbäring på deras egen verksamhet.”

Läs även: Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post