Hoppa till innehållet

Nordisk Film fortsätter satsa digitalt – öppnar VR-accelerator

Med ett nytt acceleratorprogram för virtual reality och augmented reality i Helsingfors vill Nordisk Film hjälpa nordiska bolag att skapa morgondagens underhållning.

Suman Rath, senior vice president på Nordisk Film. Foto: Nordisk Film
Suman Rath, senior vice president på Nordisk Film. Foto: Nordisk Film

Nordisk Film, som är en del av den danska mediejätten Egmont, och bland annat äger biografer, tidskrifter och produktionsbolag ser en underhållningsbransch stadd i förändring och satsar för att fortsätta vara relevanta i framtiden.

Genom enheten Nordisk Film Games har man föresatt sig att investera flera hundra miljoner kronor i spelutvecklare de närmaste åren. I slutet av april genomförde fonden sin hittills största investering när de gick in med 100 miljoner kronor i den svenska spelutvecklaren Avalanche Studios.

Läs mer: Egmonts Nordisk Film Games köper in sig i Avalanche Studios

Nu berättar Nordisk Film att de tillsammans med den japanska mobilspelsutvecklaren Gumi startar acceleratorprogrammet Nordic VR i Helsingfors och att de båda bolagen initialt investerar 2 miljoner euro, eller motsvarande drygt 19 miljoner kronor.

”Vi intresserar oss för VR och AR därför att det kan förändra hur folk tar del av berättelser i framtiden och när det händer så måste vi förstå varför. I dagsläget är konsumentmarknaden inte stor för de här teknikerna, men den kommer att bli det och då vill vi vara positionerade för att göra rätt investeringar och ta rätt beslut för vår kärnverksamhet", säger 
Suman Rath, som är senior vice president på Nordisk Film, till Di Digital.

Genom inkubatorn ska lovande nordiska startups inom VR och AR, som på något sätt sysslar med underhållning, under sex månader få stöd att nå en global marknad. Bolagen som antas ska förutom administrativt stöd och tillgång till lokaler få finansiering till uppemot 100 000 euro.

”Det är svårt för VR- och AR-bolag att hitta kapital idag. Vi vill växla upp det nordiska ekosystemet genom att ta in 5 eller 6 bolag per år som jobbar inom underhållning och accelerera deras verksamhet genom pengar och mentorer.”

Nordisk Film ser dessutom acceleratorn som ett sätt att hitta företag som kan bli attraktiva investeringar i framtiden.

"Det är också en finansiell satsning. Vi blir delägare i de här företagen och det kan också bli så att vi senare vill investera ytterligare i några av företagen."

Acceleratorn ligger i Helsingfors därför att Nordisk Filmes och Gumi i dagsläget ser det som den mest intressanta platsen i Norden för VR och AR.

Läs mer: Jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé

Acceleratorn sätter igång i början av juli. Bolagen tar ”examen” i samband med den finska startupfestivalen Slush i slutet av november.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera