Hoppa till innehållet

Nordisk Film Games investerar 13 miljoner i dansk spelstudio

Nordisk Film Games går in med upp till 13 miljoner kronor i den danska spelstudion Flashbulb Games. Det är den Egmontägda spelenhetens första investering. 

Bakom den nya fonden står mediejätten Egmont. Nordisk Films Mikkel Weider (tv) och Martin Walfisz kommer att leta spelinvesteringar i Norden. Foto: Daniel Nilsson
Bakom den nya fonden står mediejätten Egmont. Nordisk Films Mikkel Weider (tv) och Martin Walfisz kommer att leta spelinvesteringar i Norden. Foto: Daniel Nilsson

Flashbulb Games grundades i april förra året av de tre danska spelutvecklarna Ole Teglbjærg, Rune Dittmer och Mikkel Thorsted. Tillsammans låg de bakom den danska spelstudion Press Play, som 2012 köptes upp av Microsoft. Studion släppte fem titlar innan Microsoft lade ner Press Play i mars 2016. 

”Normalt ska vi inte investera i startups som är i ett så pass tidigt skede, men det är ett erfaret gäng som kommer från ett bra bolag och de har flera speltitlar med sig”, säger Martin Walfisz, senior partner på Nordisk Film Games.

Läs mer: Jättefond ska hitta nästa nordiska spelsuccé

Nordisk Film Games investering i Flashbulb Games är uppdelad i två steg och innebär en sammanlagd investering på upp till 10 miljoner danska kronor, motsvarande närmare 13 Mkr. Flashbulb Games äger rättigheterna till flera av de spel som Press Play utvecklade, bland annat “Tentacles”, “Max: The Curse of Brotherhood” och “Kalimba”. 

”Det har så klart varit en viktig parameter för oss. Vi är långsiktiga investerare och rättigheter till titlarna är en viktig del av värdet i bolaget”, säger Martin Walfisz.

Nordisk Film Games är mediekoncernen Egmonts affärsenhet som bildades förra hösten för att investera i nordiska spelutvecklare som har hunnit släppa något eller några spel och som har mellan tio och upp till ett par hundra anställda. Nordisk Film Games har en kassa på flera hundra miljoner kronor till sitt förfogande och investerar minst 5 Mkr, men kan gå in med mycket mer kapital än så.

Pioneers beskrivs som ett Minecraft-liknande spel där spelaren ska bygga fordon.

Just nu arbetar Flashbulb Games på ett spel med arbetstiteln ”Pioneers", som beskrivs som ett Minecraft-liknande spel där spelaren ska bygga fordon. ”Pioneers" ska i ett första steg släppas till PC och tanken är att spelaren ska kunna bygga vidare på sina skapelser under flera års tid. Investeringen gör det möjligt för bolaget att kunna anställa fler  utvecklare och arbeta vidare med produktionen.

”Nu kan vi fokusera all vår energi på att utveckla vårt nya spel så att det kan nå upp till den internationella nivå som vi konkurrerar på. Samtidigt är det goda nyheter för hela branschen att Nordisk Film börjar investera i spelindustrin, som har saknat en seriös investerare i den här klassen”, säger Rune Dittmer, vd för Flashbulb Games.

Hur stor andel av spelstudion som Nordisk Film Games får för sina närmare 13 Mkr vill ingen av parterna kommentera, men Nordisk Film Games ambition är att få en ägarandel på mellan 20 och 40 procent av bolaget de investerar i.

”Vi vill inte bli majoritetsägare. Vi vill att grundarna fortfarande ska känna att de äger sin skapelse och att de kan dra bolaget åt det håll de vill”, säger Martin Walfisz.

Han räknar med att Nordisk Film Games göra flera investeringar under 2017.

”En av de investeringar som vi tittar på nu är mycket större än vår första”, säger Martin Walfisz.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera