Hoppa till innehållet

Norrländsk molnstartup får investeringslyft

Det norrländska molnbolaget Elastisys tar in 6 Mkr. Nu ska bolaget få ut sin molntjänst på marknaden. Med ny vd hoppas de kunna reglera svenska servrar på ett effektivt sätt.

Gruppen bakom Elastisys från vänster till höger: Robert Winter, Emil Marklund, Peter Gardfjäll, Erik Elmroth, Simon Kollberg och Johan Tordsson.
Gruppen bakom Elastisys från vänster till höger: Robert Winter, Emil Marklund, Peter Gardfjäll, Erik Elmroth, Simon Kollberg och Johan Tordsson.Bild: Malin Grönborg

Att effektivisera privata och offentliga servrar och molntjänster är affärsidén bakom startupbolaget Elastisys (NTL), som var med i Di Digital Startup Tour 2016. Idén grundar sig på forskning från ett forskarlag i Umeå och med nya investeringar och en ny vd hoppas de sälja sin tjänst på den svenska marknaden.

”I grund och botten handlar det om en plattform för att hantera resurser i virtualiserade miljöer, som till exempel i publika moln eller egna datacenter”, säger Robert Winter, vd för Elastisys.

Läs mer: Fullt hus när Di Digital Startup Tour intog Umeå

Många bolag råder i dag över många olika servrar parallellt, servrar som är kostsamma att underhålla och som kräver resurser för att startas och stängas av. Det Elastisys gör, med hjälp av en framarbetad algoritm, är att förutse ett företags behov av serverkapacitet och automatisera denna.

"Ett exempel är e-handel som kan ha hög belastningsvariation kring julhandeln eller vid stora marknadskampanjer till exempel. När belastningspeakarna ser så olika ut, kan det här unika systemet i förväg uppskatta belastningen på företagets servrar och själv skala upp eller ner resurserna vid behov", säger Robert Winter

Läs mer: Microsoft fortsätter imponera i molnet

Forskningen bakom Umeåbolagets tjänst har pågått i över ett decennium och företaget registrerades redan 2011. Men det är nu som Elastisys tagit in kapital i en första investeringsrunda. I samma veva tillträdde Robert Winter vd-stolen. Nästa steg är att lansera bolagets tjänst.

"Tidigare har stort fokus varit på den tekniska utvecklingen och de här pengarna ska nu användas för att ta produkten till marknad och för att kunna anställa personal", säger han.

Och intresset för det patenterade systemet är stort, enligt Robert Winter. Redan nu har Elastisys förhoppningar på att även lansera sin produkt internationellt.

Läs mer: Hon lämnade sting – började på el-startup

"Bara marknaden för publika molntjänster omsätter över 200 miljarder kronor, och den fortsätter att växa. Och med dagens tydliga fokus på kostnadsbesparingar, minskad miljöpåverkan och artificiell intelligens ligger vi helt rätt i tiden", säger han.

Bland investerarna finns bland annat Partnerinvest Norr (NTL), Almi Invest (NTL) och affärsängelbolaget Northern Light Capital (NTL).

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas om bolagen, investerarna och entreprenörerna i den nordiska techsektorn.

 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera