Hoppa till innehållet

Northvolt-grundaren: "Vi har momentum nu"

Det är miljöprövningen som blir avgörande för var Peter Carlsson ska bygga sin batterifabrik Northvolt. ”Vi har valt att gå vidare med två kommuner för att minska risken för att bryta vårt momentum”, säger han.

Peter Carlsson, grundare av Northvolt som planerar en batterifabrik i Sverige.
Peter Carlsson, grundare av Northvolt som planerar en batterifabrik i Sverige.Bild: Jack Mikrut

Den före detta Tesla-chefen Peter Carlsson (NTL) är i full gång att planera byggandet av sin ”gigafactory” Northvolt – en gigantisk batterifabrik. Från att ha valt mellan åtta olika kommuner har Peter Carlsson nu valt ut två att fortsätta arbetet med – Skellefteå och Västerås. 

”De har båda sina styrkor. Skellefteå har enormt mycket energitillgång och ett råmaterialkluster kopplat till Boliden och gruvnäringen där uppe. Västerås har fördelen att de har hela det elektriska ekosystemet med bland annat ABB och har även ett stort upptagningsområde. Sammantaget uppfyller de båda verkligen de kriterier vi har ställt och vi har en enorm support av kommun och länsstyrelse på respektive plats”, säger Peter Carlsson. 

Läs mer: Två kommuner tävlar om hans superfabrik 

Båda kommunerna har gjort en rejäl ansats att skapa möjligheter för Peter Carlsson att bygga sin batterifabrik i respektive kommun. Och det är inte särskilt konstigt. Enligt Northvolt kommer den kommun som man slutligen väljer att kunna räkna med runt 2 500 nya jobb. 

Anledningen till varför Northvolt inte väljer att bara gå vidare med en kommun har att göra med den miljöprövning som måste göras där batterifabriken ska ligga. Om Northvolt hade gått vidare med enbart en kommun skulle risken varit större att processen hade avbrutits av överklaganden från möjliga motståndare, uppger Peter Carlsson.

”Miljöprövningen är en av de största riskerna för vår tidslinje. Om vi hamnar i en överklagandeprocess som kan ta väldigt långt tid och vi ser att det är viktigt att hålla momentum där vi har väldigt stort stöd av EU och en stor del av industrin. Det vill vi inte tappa, men det är en demokratisk process som kan ta tid.”

Vari ligger risken för ett sådant överklagande? 

”Rent generellt är de allra flesta som vi möter väldigt positiva, men det är klart att en sån här fabrik konsumerar mycket vatten och en hel del andra material. Vatten specifikt är ett känsligt område”, säger Peter Carlsson.

Förhoppningen är att Northvolt inom en snar framtid ska kunna bestämma sig för vilken av kommunerna som bolaget går vidare med. 

”Det vi gör nu är att vi går in i en samrådsprocess och förhoppningen är att vi ska kunna ta ett beslut under tidig höst”, säger han. 

Läs mer: Tesla-svensken miljardsatsar på batterifabrik 

Peter Carlsson är på plats i ett regnigt Almedalen där han sitter med i ett antal paneler för att diskutera energifrågan.

”Speciellt i början av veckan är det stort fokus på energi. Den här fabriken och det vi försöker göra spelar en nyckelroll i energiomställningen, både när det gäller transporter och smarta energidistributionssystem”, säger Peter Carlsson.

Ambitionen att bygga en batterifabrik i Sverige är något som kräver gigantiska investeringar – upp till 40 miljarder kronor kan krävas för att färdigställa projektet.

Att ha både regeringen och flera stora samarbetspartners på sin sida är viktigt för att möjliggöra byggandet av Northvolts fabrik. Hittills har Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och Vinnova klivit in och totalt har drygt 120 miljoner kronor investerats. Planen har varit att slutföra ytterligare en runda med så kallade samarbetspartners nu i sommar. 

”Den processen, det vi kallar partnerskapinvesteringar, den pågår och den kommer inte slutföras förrän tidig höst. Men diskussionen ser bra ut och det betyder att vi i fjärde kvartalet kan dra igång finansieringen av nästa fas”, säger Peter Carlsson.  

Läs mer: Den svenska Tesla-höjdaren hoppade av – nu blir han affärsängel

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera