Hoppa till innehållet

Northvolt tar in 5,5 miljarder – Stenbeck, Ek och Adalberth bland investerarna

Batteribolaget Northvolt tar in drygt 5,4 miljarder kronor, i en riktad emission. Bland investerarna finns bland annat Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberths Norrsken.

Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberth.
Cristina Stenbeck, Daniel Ek och Niklas Adalberth.

Northvolt skriver att pengarna ska användas till investeringar för att utöka sin produktions- och återvinningskapacitet samt aktiviteter inom forskning och utveckling.

”Jag tror att de företag som är bäst på att attrahera talang och kapital, samtidigt som de kan skala upp sina planer snabbast, kommer att bli de mest framgångsrika”, säger Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.

Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.
Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.Foto: Jack Mikrut

I den riktade emissionen om 600 miljoner dollar, motsvarande drygt 5,4 miljarder kronor, medverkar flera internationella institutionella investerare som Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited och PCS Holding, men även Klarna-grundaren Niklas Adalberths riskkapitalbolag Norrsken VC.

Bland de privata investerarna märks Spotifys grundare Daniel Ek och Cristina Stenbeck. Även de befintliga aktieägarna Scania, Volkswagen, Goldman Sachs Merchant Banking Division och IMAS Foundation har gått in med pengar.

Northvolt pekar ut tre nyckelområden där det nya kapitalet ska användas. 

För det första handlar det om att öka produktionskapaciteten för battericeller för att nå tillverkningsmålet om 150 GWh i Europa år 2030. 

För det andra ska Northvolt utöka Northvolt Labs Campus där arbetet med forskning och utveckling äger rum. Området ska fördubblas i storlek under de kommande åren när det gäller investeringar.

Pengarna ska också användas till att etablera en återvinningsanläggning för litiumjonbatterier vid fabriken i Skellefteå.

Så sent som i förra veckan gick Daniel Ek ut och lovade att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor, av sitt privata kapital i teknikföretag från Europa under de närmsta tio åren, vilket Di Digital rapporterat om.

Dagens besked kommenterade Spotify-grundaren på Twitter:

”Glad att vara en liten del av denna resa och glad för Europas del!” skrev han i en tweet på engelska.

Daniel Ek har i dagsläget en privat förmögenhet på runt 35 miljarder kronor, kopplat tills hans ägarandel på 8 procent i Spotify, och ett antal kända investeringar i portföljen. 

I början av 2020 kunde Di Digital exempelvis avslöja att han köpt en ägarpost om 2,2 procent i den svenska nätläkaren Kry, som är marknadsledande i Europa, för 175 miljoner kronor. Han driver även ett eget hemlighetsfullt projekt i bolaget HJN Sverige, som framöver ska arbeta med diagnostik av sjukdomar genom ny teknik. 

Transporter står för en stor andel av utsläppen i dag och enligt Norrsken blir Northvolt en viktig aktör i transformationen till elektrifiering. 

”Vi har sett att det finns en brist på batterier i Europa”, säger Tove Larsson, partner på Norrsken VC, till Di Digital.

”Vi är imponerade av teamet och har följt bolaget länge på grund av deras starka impact-fokus. Flera av bolagen i vår portfölj, som Heart Aerospace och Einride, arbetar med elektrifiering och vi ser där synergier och att de kan ha nytta av varandra”, säger Tove Larsson.

Investeringen sker i ett betydligt senare skede för Norrsken VC än vanligt. Riskkapitalfonden har tagit in närmare en miljard från Saminvest, Europeiska investeringsfonden samt Niklas Adalberth via Norrsken Foundation. Läs mer här

”Vi gör undantag för en unik möjlighet och är stolta att kunna delta i denna runda som imapctinvesterare”, säger Tove Larsson.

I början av året talade Cristina Stenbeck ut om om sin privata investeringsstrategi i Di Digital. Hon uppgav då att hon satsat cirka 400 miljoner kronor i startup-sektorn.

”Jag vill investera i unga bolag och ha direktkontakt med entreprenörerna”, sa hon då.

Cristina Stenbeck har de senaste åren köpt in sig i elscooterbolaget Voi, blodtestbolaget Werlabs och nätbutikerna Caliroots och Babyshop. Portföljen har vuxit och består nu av kring ett dussin kända investeringar.

Di Digital söker Cristina Stenbeck och Daniel Ek, vars pressavdelning hänvisar till sin vd:s tweet.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera