Hoppa till innehållet

Northzone investerar i gammal mat

Den snabbväxande matsajten Matsmart.se tar in 30 Mkr i nytt kapital från bland annat riskkapitalbolaget Northzone. 

Ulf Skagerström och Kalle Andersson, matsmart.se
Ulf Skagerström och Kalle Andersson, matsmart.se

Matsmart startade för knappt två år sedan och har som affärsidé att sälja överskottslager av mat över nätet. Bolaget som grundats av Ulf Skagerström, Erik Södergren och Kalle Andersson har vuxit snabbt och räknar med att omsätta mellan 20 och 30 Mkr i år. 

“Hela idén är att hjälpa leverantörer och producenter att bli av med sina lager. ICA och de andra tar inte emot torrvaror som har ett kortare bäst-före-datum än 90 dagar, till exempel. Vi köper direkt från leverantörerna och hjälper dem att bli av med varor som de annars hade behövt slänga bort”, sa Kalle Andersson till Di Digital tidigare i höstas

Läs mer: Nya miljoner till Matsmart.se

I oktober tog Matsmart in 5 Mkr i nytt kapital från affärsänglarna Robert Ahldin och David Frykman. Nu tar bolaget in ytterligare 30 Mkr från bland annat riskkapitalbolaget Northzone, rapporterar SVD/Breakit.

"Vi är bara i början av e-handelsrevolutionen när det gäller mat och livsmedel. I många branscher sker ungefär 10 procent av handeln online, men för mat är det bra en procent", säger Jessica Nilsson, investment manager på Northzone.

Även GP Bullhound kommer in som investerare, även Robert Ahldin gör en följdinvestering, rapporterar SVD/Breakit.

Läs mer: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Enligt Jessica Nilsson är planen för Matsmart nu att växla upp tillväxten och även börja titta på nya marknader. 

"Matsmart har bevisat att affärsmodellen fungerar i Sverige och nu handlar det om att skala upp verksamheten. Sett till försäljningen de senaste månaderna är man nu uppe i 50 miljoner i årstakt. Men det finns fortfarande stor tillväxtpotential. Det nya kapitalet kommer att hjälpa bolaget att skala upp verksamheten både i Sverige och på den internationella marknaden", säger hon.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera