Hoppa till innehållet

Klarna blir bank: "Vi ska omforma sektorn"

Nu har Klarna beviljats en banklicens av Finansinspektionen. Målet är att bli ett Ryanair för banksektorn. ”Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker”, säger en talesperson för Klarna.

Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd, är den enda av de tre grundarna som är kvar operativt i bolaget.
Sebastian Siemiatkowski, Klarnas vd, är den enda av de tre grundarna som är kvar operativt i bolaget.Foto: Oskar Omne

Den svenska betaltjänsten Klarna (NTL) har efter 20 månaders väntan fått sin betallicens av Finansinspektionen, det uppger Financial Times.

Det innebär att bolaget blir det största europeiska fintechbolaget att få en banklicens.

I en intervju med finanstidningen uppger Klarnas vd och medgrundare Sebastian Siemiatkowski att målet nu är att omvandla banksektorn. Som förebild nämner han Ryanair och hur det irländska lågprisbolaget har påverkat flygbranschen.

”Vi vill vara med och omforma banksektorn. Nya regleringar erbjuder de rätta förutsättningarna för förstörelsen av industrin men det behövs ett Ryanair som träder fram. Vi vill vara den spelaren”, säger Sebastian Siemiatkowski till Financial Times.

Sebastian Siemiatkowski har flera gånger uttryckt sig kritiskt mot storbankerna för vad han upplever som dålig kundservice till höga priser.

Förra hösten till exempel spådde han att deras bolånemarginaler skulle kollapsa inom några år.

Läs mer: ”Klarnas vd: Bankernas bolånemarginaler är hotade”

”Det här är ett naturligt nästa steg för Klarna. Vi har redan varit reglerade som en bank, men nu kan vi ta del av möjligheterna och bland annat vidga vår produktportfölj”, säger Aoife Houlihan, presstalesperson på Klarna till Di Digital.

Med banktillståndet i hamn siktar Klarna på att börja erbjuda bland annat bankkort och lönekonton runtom i Europa. Dessutom sneglar man på USA som en framtida marknad.

Enligt henne kommer Klarnas bankerbjudande att skilja sig från de traditionella aktörerna:

”De traditionella bankerna rör sig långsamt. Vi har den mest moderna teknologiska plattformen och är produktdrivna och kundorienterade.”

I Europa har Klarna redan en stark kundbas, men som bank kan bolaget skala snabbare, menar Aofe Houlihan.

”Med 60 miljoner användare är vi redan nu en av Europas största banker”, säger hon

Förra året hade Klarna en transaktionsvolym på 13 miljarder euro och 60 miljoner kunder i Europa. I samband med en investering 2015 värderades bolaget till 20 miljarder kronor.

Läs mer: Klarna vill byta namn till Klarna Bank

I en intervju med Di Digital hösten 2015 berättade Sebastian Siemiatkowski om varför Klarna vill bli en bank:

“Idag bygger vår tjänst på att du handlar nu och betalar senare. Med ett banktillstånd kan vi även erbjuda förskottsbetalningar och konton att hålla kundernas pengar på. Vi kan ge dig möjligheten att ha dina pengar hos Klarna.”

I det läget erbjöd Klarna sparkonton i samarbete med nätbanken Avanza. Ett banktillstånd skulle göra det möjligt för bolaget att sköta dem i egen regi.

“Att koppla ditt konto till bankgiro, att utföra direktbetalningar från ett Klarna-konto för att betala dina räkningar. Att koppla ett Klarna-kort till ditt konto. Det är sådant vi inte kan göra idag men som vi vill titta på”, fortsatte Sebastian Siemiatkowski.

Betalbolaget Klarna grundades 2005 av en grupp studenter från Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer: Tidslinje över Klarna: Från sågat studentprojekt till betalfenomen


Från kreditmarknadsbolag till bank

Banker och kreditmarknadsbolag har som huvudsaklig verksamhet att ta emot insättningar från allmänheten och att bevilja krediter för egen räkning. För att bli bank krävs ett tillstånd, en så kallad bankoktroj, vilket ges ut av Finansinspektionen.

Ett kreditmarknadsbolag, vilket Klarna tidigare varit verksamt som, skiljer sig inte mycket från en bank. Även de är underställda Finansinspektionen och både banker och kreditmarknadsbolag har rätt att bedriva inlåning och utlåning samt innefattas av statens insättningsgaranti.

Den stora skillnaden mellan kreditmarknadsbolag och banker är att banken måste vara ansluten till minst ett generellt betalningssystem, antingen via clearingsystem som bankgirot eller via kortsystem som Visa och Mastercard.

1980 fanns det 14 bankaktiebolag och 420 medlemsbanker i Sverige. I dag finns det 41 bankaktiebolag, 2 medlemsbanker och 47 sparbanker. Klarna är nu ett bankaktiebolag.

Källa: Finansinspektionen  


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera