Hoppa till innehållet

Nu ska iZettle bli ett låneföretag – så här funkar det

Från betalningsdosa till låneinstitut – med tjänsten Advance tar svenska iZettle ett jättekliv mot att bli en fullfjädrad betalningsleverantör. Så här fungerar det i praktiken.

Svenska iZettle har på kort tid fått stort genomslag med sitt system för kortbetalningar, anpassat för småföretagare. Smidigare, enklare och i vissa fall billigare än de etablerade leverantörerna på marknaden, är receptet. I Sverige kommer nu 50 procent av alla betalterminaler från iZettle, enligt bolagets egen statistik.

Nu vill man applicera samma formel på lånemarknaden. Den nya tjänsten iZettle Advance låter kunder ansöka om “förskott” på framtida korttransaktioner, som sen betalas tillbaka i form av en procentsats på framtida intäkter.

Satsningen ligger av allt att döma rätt i tiden. I en undersökning från EU-kommissionen pekarmer än vart tionde småföretag i Europa på svårigheter att få finansiering som sitt mest omedelbara problem.

“Bankerna är oftast inte intresserade av att låna ut pengar till den här sortens kunder”, säger Carl-Richard Häggman, chief risk officer på iZettle och en av hjärnorna bakom den nya tjänsten.

Systemet bygger på de stora datavolymer som iZettle samlar in om sina användare, berättar Carl-Richard Häggman. Transaktionsmönster, beteendeinformation, bankdetaljer och mycket annat samlas in för att automatiskt bedöma risk och kreditvärdighet hos användaren.

Bankerna är oftast inte intresserade av att låna ut pengar till den här sortens kunder.

“Det blir ett slags automatiska, personligt skräddarsydda lån,” säger Carl-Richard Häggman.

Det typiska erbjudandet – iZettle är noga med att inte använda ordet “lån” – kommer ligga på ett förskott mellan 50 000 och 350 000 kronor, säger Carl-Richard Häggman. Han betonar att inte alla iZettle-kunder kommer kunna använda Advance från dag ett, och att det som erbjuds kommer variera väldigt från kund till kund.

“Våra kunder är allt från folk som säljer sina varor tre gånger om året på marknader till stora restaurangkedjor och allt där emellan,” fortsätter han.

Återbetalningen sker i form av en procentsats på kommande intäkter, som alltså Izettle säger sig kunna förutspå med relativt låg felmarginal, samt en fast räntesumma.

“Tjänsten blir otroligt lätt att använda. Det krävs i princip inget pappersarbete. I och med att återbetalningen är automagisk så innebär det att kunden kan fokusera på att sätta pengarna i arbete och öka sin försäljning”, säger Carl-Richard Häggman.

För Izettle är fördelarna många. Utöver intäktsflödet från räntekostnader är tjänsten ett tungt argument för fler småföretagare att prova på iZettles produkter. Dessutom blir det svårare för en Izettle-kund att byta betalsystem när det finns obetalda lån till Izettle att beta av.

“Givetvis är det en affärsmöjlighet för oss, men det är viktigt att komma ihåg att vi jobbar med små kunder som har notoriskt svårt att hitta finansiering. Allt som för dem att blomstra och växa är ju bra för oss”, säger Carl-Richard Häggman.

Lanseringen av iZettle Advance lär dock inte få slut på de ständiga jämförelserna mellan det svenska bolaget och den amerikanska konkurrenten Square, vars produkt gör ungefär samma sak som Izettles fast för den amerikanska marknaden. I fjol lanserade Square tjänsten Square Capital, ett snarlikt system för företagslån som i praktiken fyller exakt samma syfte som det iZettle nu lanserar.

“Det är en liknande produkt, det får man konstatera. Vi vet inte riktigt hur Square gör sin riskbedömning och vilka modeller de använder, men för kunden blir det en liknande upplevelse. Capital verkar ha flugit bra för Square så det kanske inte är så konstigt att vi tagit fram en liknande produkt,” säger Sven Grundberg, pr-chef på iZettle.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera