Hoppa till innehållet

Ny utredning: Så ska delningsekonomin organiseras

Här är de viktigaste punkterna i forskaren Karin Bradleys utredning om delningsekonomin.

Utredare Karin Bradley och minister Per Bolund (MP).
Utredare Karin Bradley och minister Per Bolund (MP).Foto: José Figueroa och TT

Bolag som Airbnb och Uber har blivit ett vanligt inslag i många svenskars vardag, samtidigt har många problem uppstått i delningsekonomins spår. Di Digital har bland annat rapporterat om uteblivna skatteintäkter från semesteruthyrning samt problem med olaglig taxitrafik.

Läs mer: Ny rapport: Så fuskar svenskarna med Airbnb-skatten 

Under måndagen presenterade regeringens särskilda utredare Karin Bradley en utredning av den nya  delningsekonomin. Målet har bland annat varit att analysera olika användares roller samt om det finns behov av lagändringar för att reglera den nya ekonomin.

Enligt utredningen har tio procent av Sveriges befolkning  ägnat sig åt delningsekonomi under de två senaste åren. 80 procent av de svarande hade haft övervägande positiva erfarenheter av delningsekonomin, medan en fjärdedel har upplevt någon form av problem. Främst har det handlat om otrevligt bemötande samt att motparten i en transaktion kommit försent.

Utredningen ger vidare två skarpa förslag:

1) Konsumentverket bör få ett utökat uppdrag att ge oberoende information och vägledning om delningsekonomin. 

2) Att Konsumentverket, Konkurrensverket och andra berörda myndigheter följer utvecklingen av delningsekonomin i Sverige under tre år och sedan rapporterar till regeringen.

Karin Bradley menar att det även krävs åtgärder från branschen. Bland annat efterfrågar hon bildandet av en branschorganisation för delningsekonomins bolag. Hon pekar på att sådana organisationer finns ibland annat Storbritannien och Nederländerna.

Utredningen pekar även på behov av innovationsstöd till de nya delningsbolagen, exempelvis i form av program i regi av Tillväxtverket eller innovationsmyndigheten Vinnova.

Läs mer: Här är de 8 hetaste trenderna i Sveriges växande delningsekonomi

En kritik mot delningsekonomin har varit att de privatpersoner som agerar där ges möjlighet att diskriminera varandra. Både i USA och Sverige har användare slagit larm om att de diskriminerats av uthyrare via hyressajten Airbnb, vilket bland annat Sveriges Radio rapporterat om.

Enligt utredningen bör diskrimineringslagen gälla även inom delningsekonomin. 

"Om man vid mer än ett par gånger erbjuder tjänster ska lagen gälla", säger Karin Bradley. 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera