Hoppa till innehållet

Nya tungviktare in i Backing Minds

Cristina Stenbeck, Katarina Martinson, Emilia de Poret, Fabian Hjelte och King-grundaren Tomas Hartwig. De är några av de nya tungviktare som går in i riskkapitalbolaget Backing Minds. 

Från vänster: Fabian Hielte, Christina Stenbeck (topp) och Katarina Martinson och Emilia de Poret.
Från vänster: Fabian Hielte, Christina Stenbeck (topp) och Katarina Martinson och Emilia de Poret.Foto: Kollage.
Susanne Najafi (t.v.) och Sara Wimmercranz är grundare till Backing Minds.
Susanne Najafi (t.v.) och Sara Wimmercranz är grundare till Backing Minds.Foto: Patrik Olsson.

Riskkapitalbolaget Backing Minds fick stor uppmärksamhet när man gav sig till känna i september i fjol. Grundarna och e-handelsprofilerna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi berättade om sin strategi att investera i tech-bolag bortom Stureplan.

“Nästan allt kapital går i dag till tighta, homogena nätverk med bas i Stockholms innerstad. Då skapas det bubblor och bolagen blir övervärderade. Vi försöker titta förbi de bubblorna, för det är där de riktigt bra affärerna finns”, sa Susanne Najafi då.

Redan från start kunde de två grundarna stoltsera med att man tagit in över 100 miljoner kronor från blytunga investerare som H&M:s vd Karl-Johan Persson, syskonparet William och Selma Olsson, som är arvtagare till Stena Line-imperiet, Oriflame-familjen Af Jochnick samt Collector Bank-grundaren Lena Apler. Men fonden var fortfarande öppen för nya investerare.

Särskilt kul är att vi fått in så många kvinnliga investerare.

Sedan dess har grundarna berättat om sina investeringar i tre bolag: e-handlaren Horse Me Up från Västra Frölunda utanför Göteborg, pengaröverföringsbolaget Transfer Galaxy från Vivalla utanför Örebro och Linköpingsbolaget Dynamic Code, som utvecklar och säljer hemtester för sjukdomar baserat på DNA-teknik.

Vad man inte talat öppet om är att man under tiden tagit in ännu mer kapital i fonden. 

Nu tar Susanne Najafi bladet från munnen.

”Vi har precis stängt fonden”, säger hon.

Susanne Najafi vill inte uppge exakt hur stor fonden har blivit. Men enligt Di Digitals källor rör det sig om ett belopp kring 200 miljoner kronor.

”Vi kunde tagit in mer kapital än vi gjorde”, säger Susanne Najafi. 

Bland de nya, tunga investerarna kan nämnas Cristina Stenbeck, Lundberg-imperiets arvtagare Katarina Martinson, Bonnier-arvtagare Pontus Bonnier, Ratos förre vd Susanna Campbell, Nordic Capital-arvtagaren och modeprofilen Emilia de Poret, Ernströmgruppens ordförande Fabian Hielte och King-grundaren Tomas Hartwig.

"Vi väldigt stolta över alla våra investerare. Särskilt kul är att vi fått in så många kvinnliga investerare", säger Susanne Najafi, som innan hon startade Backing Minds grundade fyra bolag, varav tre i techsektorn.

Hon ser inveseringarna som ett kvitto på att Backing Minds är rätt ute med sin investeringsmodell. 

"Sverige är fullt av fantastiska entreprenörer som idag inte har tillgång till de homogena och tighta riskkapitalnätverken. Våra investerare har också funderat över detta och gillar att vi bygger en modell som maximerar avkastning och samtidigt har potential att förbättra Sveriges konkurrenskraft", säger hon.

Susanne Najafi betonar att Backing Minds ska fortsätta att investera i en lagom hög takt. 

”Vi jobbar väldigt dedikerat med bolagen. Vi vill fokusera på att hitta rätt bolag i underinvesterade branscher. Om ett år gissar jag att vi investerat i ytterligare tre bolag”, säger hon.  

Även följdinvesteringar kan bli aktuella, då fonden har en investeringshorisont på 10 år.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera