Hoppa till innehållet

Nytänkande hjärtdoktor vill klona sig själv

Hjärtspecialisten Leslie Saxon vill förändra sjukvården med hjälp av artificiell intelligens. Hon har skapat sitt ideala jag i form av en avatar som ska kunna göra allt hon inte hinner under en dag.

360 GRADER. Hjärtläkaren Leslie Saxon står i ett bås där kameror fotar av hennes kropp för att ge liv åt en avatar.
360 GRADER. Hjärtläkaren Leslie Saxon står i ett bås där kameror fotar av hennes kropp för att ge liv åt en avatar.Foto: Eddie Sakaki

(Di Digital/Los Angeles) Scott Dorman, chef för USC Center for Body Com­puting som är en del av universitetet i södra Kalifornien, USC, möter oss i entrén. Centret har nyligen flyttat in i nya lokaler i Silicon Beach, där många av Los Angeles techbolag numera huserar. Han ska ge oss en bakgrund inför vår intervju med ­kardiologen Leslie Saxon.

Det märks att hon är hyllad både i huset och utanför, och de senaste åren har hon blivit publicerad över 150 gånger i olika medicinska publikationer.

”Hon förstår både patienten och tekniken”, säger Scott Dorman.

Leslie Saxon träffar patienter flera gånger i veckan, men nöjer sig inte med det. Hon vill klona sig själv många gånger om och därifrån kommer idén om en avatar, en robot­version av henne själv.

”Jag gillar min avatar mer än mig själv. Den är mitt ideala jag. Den har uppdaterad medicinsk information och är alltid på samma bra humör för sina patienter”, säger Leslie Saxon.

Hon tar emot på sitt kontor där hennes skrivbord är fullt av papper, trots att hon är en pionjär inom digital vård.

Leslie Saxon grundade USC Center for Body Computing för tio år sedan då digital hälsa fortfarande var i sin linda, men sedan dess har utvecklingen gått snabbt.

2016 investerades det globalt över 5 miljarder dollar, nära 45 miljarder kronor, riskkapital i digital hälsa. I mitten av 2016 fanns det 170 000 digitala hälsoappar i Appstore och Google Play, och 180 av dem är godkända av det amerikanska läke­medelsverket FDA.

Läs också: Halv miljard till digital vård under 2016

Under USC Center of Body Com­putings flagg har Leslie Saxon startat det hon kallar ­Virtual Care Clinic, en virtuell mottagning. Det är ett samarbete mellan olika stra­tegiska partner, och som en del av kliniken har man utvecklat avatarappen Docon.

Jag gillar min avatar mer än mig själv.

I appen är det meningen att alla 1 500 läkare, experter och forskare från Keck School of Medicine, som är en del av USC och där Leslie Saxon också är professor, i framtiden ska finnas med som avatarer.

I flera intervjuer har Leslie Saxon kallat det man vill göra med den ­virtuella mottagningen för ett slags ­operativsystem för digital vård. Det vill hon ska ligga till grund för framtidens vård som till mångt och mycket kommer att levereras digitalt.

”En sak som är frustrerande med att vara läkare är att du har en massa expertis, men du når bara ett begränsat antal människor. För mig är det tillfredsställande att inte bara min expertis, utan all medicinsk kunskap som finns i utvecklade länder kan spridas över världen”, säger hon.

Foto:

I appen Docon är Leslie Saxon tillgänglig för sina patienter dygnet runt.

Appen Docon har utvecklats i sam­arbete med USC Institute of Creative Technologies. Testversionen fokuserar på förmaksflimmer i hjärtat och ­Leslie Saxon hoppas att den ska släppas nästa år.

”I och med att avataren måste vara supersmart har vi gjort en prototyp som vi testar på några patienter, men när vi släpper appen kommer den att vara komplett. Vi kommer troligen att lägga ut den via Apples healthkit och ge alla som har en Applepryl tillgång till den. Då kommer den att ingå i ett forskningsprojekt”, säger Leslie Saxon.

Leslie Saxons digitala klon är tillgänglig dygnet runt i appen och i den har hennes team programmerat in tusentals svar på frågor som hennes hjärtpatienter har ställt. 

I Docon kan hjärtpatienten få svar på frågor som vad förmaksflimmer innebär, vilka varningssignaler som finns, om det går bra att utföra fysisk träning och vilka mediciner och operationer som finns tillgängliga. Men hennes avatar kan än så länge inte ställa diagnoser.

Leslie Saxon tror att artificiell intelligens på sikt kan ta över mycket av det som läkare lägger sin tid på i dag. Att ­virtuella och digitala assistenter kan göra 80 procent av det läkarna gör fast bättre, och att de i sin tur kan lägga sin tid på det som är mer väsentligt.

”Kommer ni ihåg piloten som ­landade planet på Hudsonfloden? Det handlade om att använda en pilots erfarenhet optimalt. Det är dit vi måste komma med medicin och läkare”, säger Leslie Saxon.

Läs också: Miljoner till ny läkartjänst för kroniskt sjuka

Men det är inte heller alla som föredrar att prata med en fysisk läkare. I  ett forskningsprojekt som just nu pågår på USC Center for Body Com­puting, får amerikanska soldater prata om sina krigsupplevelser med en avatar. De lider av posttraumatisk stress och data har visat att de är mycket mer villiga att öppna sig inför en­ ­virtuell person än en fysisk.

”När man kommer in i en patients rum kan han eller hon känna sig bedömd och vara nervös. Det kan uppstå en pressad situation och patienten kanske inte vill ta upp för mycket av ens tid”, säger Leslie Saxon.

Soldaterna kan också prata med robotläkaren när de själva bestämmer sig för att göra det, och den har lagrat personens bakgrund för att kunna leverera personliga svar och lösningar.

Foto:

Leslie Saxon vill att alla ska få femstjärnig vård.

Ett annat av Leslie Saxons intressen är att göra världen säkrare för kvinnor och barn, genom att ge dem olika verktyg runt exempelvis barnafödande, aborter och våld mot kvinnor. Hon tror att virtuella läkare som når människor via mobilen kan skapa ett skyddsnät för den gruppen i samhället.

Leslie Saxon beskriver sig själv som besatt av tanken på att nå många människor.

I stora delar av världen har människor inte tillgång till sjukvård och hon vill ge dem det hon kallar en ”femstjärnig Four Seasons Hotel”-upplevelse.

”Jag är väldigt amerikansk på det sättet att jag inte är socialist. Jag vill inte ha trestjärnig vård till alla, utan den bästa vården.” 


 Fakta Leslie Saxon

  • Kardiolog, ansvarig för divisionen för hjärt- och blodkärlsmedicin på universitetet i södra Kalifornien, USC, och professor på Keck School of Medicine.
  • Hon startade USC Center for Body ­Computing 2007 och USC Virtual Care Clinic 2016.

Innehåll från Golden HitsAnnons

Säkra årets julfest på Golden Hits redan nu

Golden Hits presenterar stolt höstens efterlängtade evenemang – POP-TASTIC!, en ny dinnershow skapad av välkända Tess Merkel och Martin Rolinski. Med start den 22 augusti, och christmas-edition från den 13 november till den 21 december, står POP-TASTIC! redo att bli årets höjdpunkt för företagsjulmiddagar.

Mitt i centrala Stockholm på Kungsgatan 29 bjuder Golden Hits in till underhållning utöver det vanliga. Den 22 augusti går den nya föreställningen POP-TASTIC! av stapeln och från mitten av november till 21 december erbjuds den med en juligare twist. För företag som letar efter den perfekta platsen att fira årets framgångar, tacka sina anställda och sätta tonen för ett framgångsrikt nytt år, erbjuder POP-TASTIC! mer än bara en middag; det är en chans att dyka in i en värld av glädje, gemenskap och oförglömliga upplevelser. Stjärnproducenten Tess Merkel, som har skapat showen, kommenterar: 

– Just nu tror jag vi alla är i stort behov av att bara få ta en stund från allt tungt som händer omkring och bara få släppa allt och kliva in i en bubblig, färgglad värld av fest och glädje. Att få dansa och skråla för full hals till låtar vi känner igen för en kväll. På Golden är det okej att gå all in och släppa kontrollen för en stund. ‘We got you it’s gonna be Poptastic’

Martin Rolinski, medproducent, tillägger: 

– Det är så kul att Tess och jag med all den erfarenhet vi har från popmusiken kan sätta ihop den här showen där vi har kunnat ta med så fantastiskt duktiga artister. Jag vet att vi har något bra på gång när man själv verkligen vill se showen som gäst.

Skapa minnen som varar 

Julperioden hos Golden Hits är en magisk tid där POP-TASTIC! transformeras till en extra festlig upplevelse. Med julspecialer som väver in säsongens toner med showens popbangers, garanteras en kväll som medarbetarna kommer att prata om långt in i det nya året. Föreställningen ackompanjeras av en specialdesignad trerättersmeny, tillagad och serverad av Golden Hits egna utvalda ”guldgäng”, vilket lovar en fulländad mat- och musikupplevelse. Efter showens slut öppnas dörrarna till nattklubben där kvällen kan fortsätta, och kanske avslutas med en sjungande triumf i Karaokebaren.

– Vår vision var att skapa en show där varje låt, varje framträdande, förmedlar en känsla av glädje och samhörighet. Julen är en tid för gemenskap, och vi är övertygade om att POP-TASTIC! kommer att uppskattas av många företag, kommenterar Tess.

Boka platser redan nu

Bokningen är redan öppen och efterfrågan är hög berättar Cecilia Dahlbom, platschef på Golden Hits. För att garantera en plats till denna oförglömliga afton uppmanas företag att kontakta Golden Hits snarast, framför allt eftersom det endast är ett begränsat antal föreställningar under julperioden.

– POP-TASTIC! erbjuder en fulländad upplevelse med en måltid som matchar showens dynamik och kreativitet, vilket gör det till det självklara valet för årets företagsjulmiddag. Det är dags att boka in årets mest minnesvärda julmiddag – en kväll där företaget inte bara firar det gångna årets framgångar, utan också välkomnar framtiden med öppna armar och danssteg till popmusikens bästa hits, avslutar Cecilia. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golden Hits och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera