Hoppa till innehållet

Onoffs grundare in i hajpat AI-bolag

Hemelektronikkedjan Onoffs grundare Hans Westin har i det tysta sadlat om till startupinvesterare. Bland annat har han investerat i AI-bolaget Unomaly, som nyligen tog in 43 Mkr från bland andra EQT Ventures, kan Di Digital avslöja.

Onoffs grundare Hans Westin i en av kedjans butiker 2006, fem år före konkursen.
Onoffs grundare Hans Westin i en av kedjans butiker 2006, fem år före konkursen.Foto: Joey Abrait

Unomaly (NTL), vars maskininlärningsteknik hjälper företag att förutspå krascher och upptäcka intråmng i storbolagens it-system, är fortfarande i ett tidigt skede. Stockholmsbolaget omsatte drygt 4 miljoner kronor i fjol med ett förlustresultat på drygt 2 Mkr.

I somras fick dock mjukvarubolaget en rejäl skjuts i form av tungt riskkapital. Unomaly tog in 43 Mkr med den nybildade svenska techfonden EQT Ventures som huvudinvesterare.

Då var det oklart vilka andra investerare som deltog i finansieringsrundan. Di Digital kan nu avslöja att Hans Westin, som grundade den numera nedlagda elektronikkedjan Onoff, och hans bolag Catea Group var med och investerade.

Catea Group, där Hans Westin är ordförande, investerade totalt 5,5 Mkr i Unomaly medan EQT Ventures sköt till 37,2 Mkr. Därmed uppgår Catea Groups totala innehav i Unomaly till 20 procent efter tidigare investeringar.

Faktum är att Catea Group är delägare i flera andra techbolag, till exempel lånetjänsten Lendify och molntjänstförsäljaren Cloudmore. Båda investeringarna skedde i fjol. Samma år bytte bolaget namn från Telecall till Catea Group.

Hemelektronikkedjan Onoff var under många år en av Sveriges största återförsäljare av till exempel tv-apparater och datorer. Kedjan gick dock i konkurs år 2011 efter flera års kraftig prispress på hemelektronikmarknaden, bland annat som ett resultat av den tyska jätten Mediamarkts intåg i Sverige.

Transaktionen i Unomaly värderade startupbolaget till 105 Mkr, alltså nästan 25 gånger bolagets omsättning för 2015.

Något som höjer Unomalys värdering är att EQT Ventures har tecknat preferensaktier, en vanligt förekommande aktieform i techcirklar som kan höja värderingen av ett bolag avsevärt.

Läs även: “Du kan få vilken värdering som helst bara du skruvar på villkoren”

EQT Ventures betalade 116 kronor per aktie för sina andelar i Unomaly, vilket var 37 procent högre än priser på stamaktierna som Catea Group tecknade.

För mödan får EQT Ventures en plats först i kön – före både såddinvesterare och stamaktieägare – för utdelning om bolaget skulle säljas eller gå i konkurs.

Di Digital har sökt Hans Westin för en kommentar.

Läs även: Superaktier blåser upp techbolagens värderingar

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera