Hoppa till innehållet

Paradox köper rollspelsjätte

Spelutvecklaren Paradox Interactive köper rollspelsföretaget White Wolf Publishing i en mångmiljonaffär. ”Det här är vår största investering hittills”, säger vd Fredrik Wester.

Fredrik Wester är vd på spelutvecklaren Paradox Interactive.
Fredrik Wester är vd på spelutvecklaren Paradox Interactive.Foto: Joey Abrait

Köpet är en kontantaffär där Paradox Interactive lägger ”ett antal tiotals miljoner kronor” på bordet. Säljare är den isländska koncernen CCP Games, som står bakom multiplayerspelet EVE Online.

”Det här är fantastiskt kul och väldigt skönt att vi kan betala till 100 procent ur Paradox egen kassa”, säger Fredrik Wester.

Med 200 anställda, en allt mer omfattande spelkatalog och tre miljoner registrerade användare räknas Paradox nu bland Sveriges större spelutvecklare.

White Wolf Publishing äger rättigheterna till några av världens största rollspel, bland annat World of Darkness och Vampire: The Masquerade. Det är varumärken som gett upphov till böcker, brädspel, kortspel och dataspel på flera plattformar samt stått som förebild för tv-serier.

”Vampire är världens näst mest sålda rollspel och är lite speciellt eftersom hälften av alla som spelar det är kvinnor”, säger Fredrik Wester.

 

Vampire är världens näst mest sålda rollspel och är lite speciellt eftersom hälften av alla som spelar det är kvinnor.

 

Han räknar med att förvärvet på kort sikt kan öka Paradox omsättning med ett par miljoner kronor. White Wolf omsätter, enligt Fredrik Wester, i dag 4–5 Mkr om året.

Paradox Interactive har på senare tid haft rejäl medvind tack vare framgångarna med spelet Cities: Skylines. Redan vid halvårsskiftet hade försäljningen dubblats jämfört med hela förra årets siffror. Mycket talar för Paradox når över 500 Mkr i omsättning i år.

”Det blir nog en ganska bra bit norr om en halv miljard”, säger Fredrik Wester.

Paradox Interactive har de senaste tio åren vuxit stadigt. I ryggen har företaget investmentbolaget Spiltan och sedan drygt ett år även finansmannen Peter Lindell, huvudägare i riskkapitalbolaget Rite Ventures som gick in med 28 Mkr.

Först 2017 kan det bli aktuellt att släppa nya spel baserade på något eller några av White Wolfs varumärken.

”Det är ett bet vi gör, men vi ser stora möjligheter i att göra de här varumärkena bredare och introducera dem för fler spelare.”

Paradox planerar dels att utveckla ett antal egna pc-spel, dels även aktivt söka licenspartner för vissa titlar. Fredrik Wester utesluter heller inte att de kommer att ge ut mobilspel baserade på de nyförvärvade titlarna.

Men varumärken av det här slaget är känslig materia. Spelarna är ytterst hängivna och kräsna. För att kunna hålla en nära kontakt med fansen gör Paradox därför White Wolf till ett fristående dotterbolag. Vd blir Tobias Sjögren, Paradox Interactives tidigare försäljningschef, som har ett förflutet på Dice.

Han kommer att basa över ett slags licensieringsbolag liknande Saltkråkan AB, som äger och hanterar rättigheterna till Astrid Lindgrens bokskatt. Det nya bolaget kommer dock att dela lokaler med Paradox Interactive på Söder i Stockholm.

”Vi börjar med två anställda men räknar på två års sikt att det ska bli ett tiotal personer. Det är inte omöjligt heller att vi öppnar ett kontor i Los Angeles för White Wolf”, säger Fredrik Wester.

Han ser ingen fara i att trenden med böcker, filmer och tv-serier om vampyrer nått sin kulmen bland tonåringar.

”Jag tror absolut att den kommer att vakna till liv igen. Även om inte det skulle ske finns det en stark nostalgivåg att rida på. De som spelade de här spelen i tonåren är 25–40 år nu och kommer att vilja göra det igen.”

Tidigare har Paradox Interactive gjort sig känt för historiskt inspirerade och rollspelsanstrukna strategispel som Crusader Kings och Magicka. I somras avslöjades att studion är på väg ut i rymden med det kommande spelet Stellaris. Arbetet leds av den ansedde speldesignern Henrik Fåhreus.

Fredrik Wester är förtegen om huruvida Paradox Interactive, i och med köpet av White Wolf,  nu närmar sig en börsnotering. Det är något som både storägaren Spiltan och investeraren Peter Lindell tidigare flaggat för.

”Vi måste se till att portföljen växer men samtidigt ha långsiktig finansiell stabilitet. Det finns flera olika vägar att gå”, säger Fredrik Wester.

Läs även: Paradox slår rekord efter megasuccén Cities: Skylines

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera