Hoppa till innehållet

Pengarna sinar för Readly

Den omtalade lästjänsten Readly missade målet på 30 miljoner i den senaste nyemissionen, kan Di Digital avslöja. Dessutom ombeds cheferna på bolaget nu att hålla extra hårt i pengarna.

Foto: Readly

På Readlys extrastämma i december förra året beslutades att bolaget skulle ta in mer kapital från aktieägarna. Ägarna fick då möjlighet att fram till den 13 april teckna nya preferensaktier för 170 kronor styck. Men nyemissionen har inte gått som ledningen hoppats på.

Enligt ett mail till aktieägarna den 15 april, som Di Digital tagit del av, var Readly tvunget att skjuta fram anmälningstiden för nyemissionen i två veckor. Att tillräckligt mycket pengar inte kom in uppgavs bero på påskhelgen och att vissa aktieägare missat att ta del av informationen om nyemissionen.

Vad resultatet av den förlängda finansieringsrundan blev har hittills inte kommunicerats ut till aktieägarna. Men de 30 miljoner kronor som var ledningens ursprungliga ambition är det inte tal om.

”Vi tog in betydligt mindre. Vad det betyder kan jag återkomma till när allt är klart och noterat hos bolagsregistret”, säger Readlys vd Per Hellberg till Di Digital.

Enligt uppgift till Di Digital har dessutom Readlys landschefer under det senaste året blivit tillsagda att se över vilka fakturor som de kan vänta med att betala.

Som uppstartsbolag tror jag att man alltid kommer till en situation där likviditeten är under press

”Som uppstartsbolag tror jag att man alltid kommer till en situation där likviditeten är under press, och så är det även i vårt fall. Det är väl inte helt konstigt i en uppstart när man ligger och skjuter kostnader mer än vad man får in i intäkt, att man måste planera sina utflöden”, säger Per Hellberg.

En annan huvudvärk för bolaget är den stämningsansökan som Stefan Ohlsson, tidigare Chief Content Officier för Ready, riktade mot bolaget i februari i år. Enligt ansökan ska avskedandet av Stefan Ohlsson vara ogiltigt då han sagts upp utan skälig grund.

Stefan Ohlsson kräver nu skadestånd på sammanlagt 140 000 kronor. Han vill även att bolaget betalar ut hans lön, om knappt 125 000 kronor per månad, från december 2014 fram till datumet för förhandlingen.  

I tisdags kunde Di Digital berätta att Readly missade sina uppsatta omsättningsmål för 2014. Bolaget hoppas nu att ett nytt återförsäljaravtal med Telia ska ge den tillströmning av kunder man behöver. 

Läs även: Kan Telia ge Readly luft under vingarna?

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera