Penningtvättskoll på Toborrow – hundratals kunder drabbade

Driftavbrott stor risk för många företag SPONSRAT AV Coromatic

Skypegrundaren tjänade 2 miljoner på tre timmar

Notch plockar ut 500 miljoner

Bekräftat: Så stor blir EQT:s rekordfond

Penningtvättskoll på Toborrow – hundratals kunder drabbade

Toborrows vd och medgrundare Sofie Lundström.
Toborrows vd och medgrundare Sofie Lundström. Foto: Toborrow
Flera hundra av Toborrows långivare har drabbats av försenade återbetalningar. Skälet är att crowdfundingbolaget stramar åt sina rutiner kring penningtvätt. ”Vi jobbar på, i princip dygnet runt”, säger vd Sofie Lundström.
Facebook
Twitter
E-post
Öka textstorlek

Penningtvätt och finansiering av terrorism är en av riskerna med crowdfunding i Sverige, enligt Finansinspektionens kartläggning av branschen som kom i december. Risken är att svarta pengar tvättas när en kund satsar på att låna ut kapital till ett av de projekt som crowdfundingbolagen förmedlar.

På den fronten jobbar nu en av branschens aktörer, Toborrow, för att komma ikapp. Hundratals återbetalningar skjutits upp medan bolagets sju anställda har fullbordat bakgrundskontroller av kunderna. 

”Vi jobbar på, i princip dygnet runt”, säger vd Sofie Lundström.

Totalt fem projekt hade på tisdagen drabbats av försenade återbetalningar. Mellan 20 och 200 långivare är knutna till varje lån som Toborrow förmedlar, enligt bolaget. Alltså kan upp till 1000 kunder ha drabbats av sinkade återbetalningar.

Man får vara medveten om att det tar tid.

Pengarna har i de fallen kommit in till Toborrow från låntagaren. Men de har inte kunnat betalas ut till långivarna förrän bolaget gått igenom deras frågesvar.

”Vi har flera tusen medlemmar och ska gå igenom uppgifterna vi har fått in. Man får vara medveten om att det tar tid”, säger Sofie Lundström och uppskattar att betalningarna hamnar i fas igen inom några dagar.

Läs mer: Tung nedvärdering i Toborrow

Tidigare har Toborrow inte ställt några konkreta frågor för att förebygga penningtvätt. Förra veckan skickade bolaget ut ett formulär där kunderna bland annat skulle fylla i om de är dubbelmedborgare och om de är skattepliktiga i något annat land.

Frågebatteriet påminner om det som svenska banker förväntas ställa till sina kunder. Brister på området har lett till att Finansinspektionen har bötfällt Nordea i två omgångar, senast med en straffavgift på 50 miljoner kronor våren 2015.

Rutinskärpningen är enligt Toborrow en del av att bolaget i januari ansökte hos FI om att bli klassad som en betaltjänst. Tidigare har Toborrow varit registrerat som finansiellt institut.

Läs mer: Toborrow-grundare går till EQT Ventures

”Hela branschen bygger på förtroende. Därför är det viktigt att följa den lagstiftning som finns”, säger Sofie Lundström.

”Detta är positivt på det sättet att man är tydlig hur man ska nå konsumentskydd, samtidigt som det under en övergångsperiod blir det lite mer administration för våra kunder och höga administrativa kostnader.”

Di Digital rapporterade i januari att Toborrow nyligen hade tagit in kapital till en tredjedel av sin tidigare värdering. Då framkom det också att en av bolagets medgrundare hade lämnat Toborrow för att gå till riskkapitalbolaget EQT Ventures.

Facebook
Twitter
E-post