Hoppa till innehållet

Pensionsappen Kollektiva fyller på kassan i tysthet

Kollektiva har tagit in ytterligare 28 miljoner kronor i kapital.

Pontus Kristiansson, vd på Kollektiva.
Pontus Kristiansson, vd på Kollektiva.Bild: Kollektiva

De senaste åren har det kommit fram en rad fintechbolag som sysslar med robotrådgivning och utmanar den traditionella finansbranschen.

Kollektiva (NTL) har riktat in sig på pensionssparande och tagit fram digitala tjänster för PPM-rådgivning. Bland annat ges användarna möjlighet att placera sitt pensionssparande på samma sätt som användare i samma generation som lyckats bäst med sitt PPM-sparande sedan starten.

I dagsläget har Kollektiva drygt 30 000 användare med ett gemensamt PPM-kapital på 6 miljarder kronor.

”Vi går i rätt riktning och ser bra användartillväxt”, säger Pontus Kristiansson, vars bolag tidigare har tagit in omkring 40 Mkr i riskkapital.

Bland annat har affärsängeln och Collectors ordförande Lena Apler (NTL) samt entreprenören och grundaren Dan Olofsson (NTL) investerat i bolaget. Även börsnoterade fastighetsbolaget Victoria Parks grundare Greg Dingizian (NTL) är delägare.

Läs mer: Fyra nya robotfirmor startar i Sverige 

Enligt handlingar som Di Digital tagit del av visar att Kollektiva i tysthet fyllt på kassan ytterligare med nästan 28 Mkr i en ny finansieringsrunda. Kollektivas vd Pontus Kristiansson bekräftar nyheten för Di Digital.

”Vi ska använda pengarna till produktutveckling och marknadsföring”, säger han och uppger att det är de befintliga ägarna som investerar.

Kollektivas intäkter är dock ännu blygsamma. Under 2016 omsatte Kollektiva under 1 Mkr.

”Det är enligt plan, vi befinner oss i en tillväxtfas”‚ säger Pontus Kristiansson.

Läs mer: Pensionsmyndigheten slår fond-appen Kollektiva på fingrarna

I höstas avslöjade Di Digital att Pensionsmyndigheten tvingar Kollektiva att sluta låta sina kunder byta fonder direkt i appen då Kollektiva ägnat sig åt ”ett otillåtet användande” av spararnas Bank-id.

”Det var naturligtvis ett bakslag, men vi ser fortsatt hög användartillväxt. Under 2017 ska vi lansera fler produkter och tjänster, men så mycket mer kan jag tyvärr inte avslöja i dagsläget.”

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid

Foto:

I årtionden har svenskarna gått till banken för att få råd om hur de ska placera sina sparpengar. Problemet är att människor inte är så bra på siffror. I alla fall inte jämfört med robotar.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera