Hoppa till innehållet

Plöjer ner 250 miljoner i svenska startups

Fondjätten Fidelitys riskkapitalbolag Eight Roads Ventures ska investera cirka 250 Mkr i svenska techbolag. Det uppger partnern Davor Hebel som just nu rekryterar flera svenskar till firman.

Eight Roads Ventures team i Europa ska investera en kvarts miljard i svenska startups. Partnern Davor Hebel närmast kameran.
Eight Roads Ventures team i Europa ska investera en kvarts miljard i svenska startups. Partnern Davor Hebel närmast kameran.

Riskkapitalbolaget Fidelity Growth Partners Europe har just bytt namn till Eight Roads Ventures och tagit in drygt två miljarder kronor (250 miljoner dollar) i en ny fond. Pengarna är öronmärkta för investeringar i nystartade europeiska teknikbolag och cirka en fjärdedel, 500 Mkr ska investeras i Norden de kommande 3-4 åren.

”Ungefär hälften av den summan hamnar nog i Sverige”, säger Davor Hebel, partner på Eight Roads Ventures.

För närvarande är Eight Roads Ventures endast delägare i ett svenskt it-bolag: Neo Technologies som jobbar med så kallade grafdatabaser. Men Davor Hebel betonar att Stockholm är högintressant, en av Europas främsta tech-städer vid sidan av London, Berlin och möjligtvis Tel Aviv.

Nu gäller det att hitta rätt strategi för att nå morgondagens Spotify, King och Klarna.

”Vad tycker du? Ska man öppna kontor i Stockholm, eller är det bättre att samla gänget i London”, frågar den 39-åriga riskkapitalisten när Di träffar honom på Grand Hotel i Stockholm.

Davor Hebel är utbildad i USA, har en MBA-examen från Harvard och en bakgrund som managementkonsult på McKinsey. Men trots sina meriter har han ändå missat minst två chanser i Sverige.

Den första var musiktjänsten Spotify, som Davor Hebel träffade redan ett år efter det grundades.

Jag träffade Daniel Ek och Martin Lorentzon redan 2007, men tråkigt nog blev det ingen investering.

”Jag träffade Daniel Ek och Martin Lorentzon redan 2007, men tråkigt nog blev det ingen investering”, säger han. 

Den andra är betaljätten Izettle, ett bolag som Davor Hebel ska besöka under sin blixvisit i Stockholm.

”Vi har följt dem sedan starten, men en investering är inte trolig i nuläget”, säger Hebel.

Så sent som i augusti tog Izettle in 60 miljoner euro, drygt 560 miljoner kronor, från bland andra Intel Capital och Zouk Capital.

Just nu är succébolaget Neo Technology, med kontor i Malmö och Silicon Valley det enda svenska bolaget i portföljen. Eight Roads äger cirka 15 procent av bolaget som är ett av världens främsta inom så kallade grafdatabaser. 

”Deras databaser betydligt mer effektiva när det gäller att spara och organisera information från sociala nätverk som Facebook och Linkedin. De är ett av de ledande bolagen inom sitt område och har redan intäkter på över tio miljoner dollar per år”, säger Hebel och tillägger att man investerade i bolaget redan i första investeringsrundan 2011.

Trots sin beundran för Stockholm lutar det åt att behålla Eight Roads Ventures kontor i London, men utöka antalet medarbetare från 10 till 15 personer.

”Vi behöver i alla fall rekrytera en eller två svensktalande medarbetare. Sedan ska vi utöka vår närvaro i Norden. Våra medarbetare har redan börjat gå på evenemang som Stockholm Tech Meetup”, säger Hebel, som bor i London sedan tio år.

Just nu har han åtskilliga svenska bolag på radarskärmen, men inga affärer som är nära förestående.

”De mest intressanta sektorerna i Sverige är spelbolag som King, medieföretag som Spotify och mjukvarubolag. Även fintech är intressant”, säger Hebel uppskattar en typisk investering kommer att ligga på mellan 40 och 200 Mkr.

Davor Hebel anser att värderingarna i techsektorn är höga på många håll just nu. Han skulle inte bli förvånad om värderingarna faller framöver, inte minst för många mjukvarubolag.

”Men spelbolag ser billiga ut, sett till multiplarna. Man ser givetvis en risk med att de är för beroende av enstaka succéspel. Men om de fortsätter tjäna så här mycket pengar måste värderingarna upp”, säger han.

Eight Roads Ventures förra fond bildades 2010 och innehöll 1,25 miljarder kronor (150 miljoner dollar). Vid sidan av Londonkontoret har firman systerbolag i Boston, Hongkong, Shanghai, Peking, Mumbai och Tokyo.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera