Hoppa till innehållet

”Politikerna kan inte lösa bristen på programmerare”

Politikerna kommer inte lyckas lösa bristen på programmerare. Näringslivet måste hitta nya utbildningsformer och nya samarbetsformer för att inte Sverige ska tappa sin position som ledande inom tech. Det skriver Micael Holmström, vd på Academy.

Micael Holmström, vd på Academy.
Micael Holmström, vd på Academy.

Många av landets IT- och teknikföretag står inför en akut kompetensbrist. Utvecklingen bromsar sektorns globala konkurrenskraft och påverkar landets ekonomiska tillväxt. Nya möjligheter till vidareutbildning och horisontella karriärbyten krävs för att bryta trenden.

Sveriges tillgång till högutbildad kompetens har skapat en rad framgångsrika företag, inte minst inom IT- och tekniksektorn. Men det kan bli en parantes i vår historia. Inom IT-sektorn saknas idag 30 000 personer med rätt kompetens. En siffra som förväntas fördubblas fram till 2020, visar en rapport från IT & Telekomföretagen. Enligt SCB kommer det att saknas 50 000 ingenjörer inom tekniksektorn 2030.

Flaskhalsen som den växande kompetensbristen skapar är allvarlig. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, gästade nyligen TV4 Nyhetsmorgon för att diskutera utvecklingen.

Hon föreslår bland annat kompetensutveckling som åtgärd, men problemet är att det saknas modeller som ger tillräcklig effekt, tillräckligt fort. Inte heller de 16 800 nya högskoleplatser – och dessa är för alla utbildningar – som regeringen har utlovat till 2019 löser det akuta behovet.

Problemet kan inte lösas från politiskt håll. Vi, näringslivet, måste själva åtgärda den bristande matchningen på arbetsmarknaden. Men dagens enorma utmaningar löser vi inte med gårdagens lösningar.

 

Problemet kan inte lösas från politiskt håll. Vi, näringslivet, måste själva åtgärda den bristande matchningen på arbetsmarknaden. 

 

Jag efterlyser en modernare syn på vidareutbildning och kompetensutveckling, där personer oavsett bakgrund och arbetserfarenhet ges möjlighet till vidareutbildning. Horisontella karriärbyten skapar dessutom en bättre dynamik på arbetsmarknaden, då de vakanser som uppstår till följd av karriärbytena måste fyllas.

För detta krävs:

Nya utbildningsformer. I USA har exempelvis accelerated learning blivit en etablerad metod under de senaste åren. Förenklat handlar det om intensivutbildningar med fokus på praktisk tillämpning av det man lär sig. Det gör det möjligt att lära sig ett nytt yrke på kort tid, vilket krävs för att fler ska ha praktisk möjlighet att gå vidare i karriären.

Utbildningsformen utgår ofta från deltagarens personliga egenskaper och drivkrafter, snarare än gamla skolbetyg. Urvalsprocessen är därför avgörande för att hitta deltagare med rätt förutsättningar och motivation, för både utbildningen och den nya yrkesrollen.

Nya samarbetsformer. För att utforma och genomföra intensivutbildningar som svarar mot företagens behov krävs ett tätare samarbete mellan utbildningsväsendet och näringslivet. Det räcker inte med en gästföreläsning eller praktikbesök – företag bör involveras på ett tidigt stadium för att bidra till både urvalsprocessen och läroplanen. Det borgar för arbetstagare som är redo för yrkeslivet från dag ett efter utbildningen.

Nystartade Academy kommer, i linje med kraven ovan, under 2016 att ha utbildat 200 personer inom IT och teknik och erbjudit dem tillsvidareanställning via ägarbolaget Academic Work. Tusentals personer har sökt det begränsade antal platser vi hittills har kunnat erbjuda och vi har redan inlett samarbeten med flera företag.

Vi räknar med att åtminstone dubblera utbildningstakten varje år de kommande åren, men det krävs betydligt fler initiativ för att säkra landets kompetensförsörjning. Därför delar vi gärna med oss av vår utbildningsmetod så att fler kan bidra.

Sveriges ekonomiska framtid påverkas i hög grad av tillväxten och den globala konkurrensförmågan hos våra IT- och teknikföretag. Samtidigt ökar kompetensbristen för varje dag. Det är hög tid att tänka nytt. Är ni med?

Micael Holmström, vd Academy

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera